Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Корупцията е най-големият риск за националната ни сигурност

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Едно противоречиво изказване на вътрешния министър в оставка през последните дни – относно предполагаема заплаха от атентат заради разбунтувалите се бежанци в Харманли – повдига важния въпрос дали в страната ни има риск от терористичен акт. В два последователни дни Румяна Бъчварова обяви и отрече, че МВР има информация за подготовка на подобна атака.




В момента в глобален аспект няма много сигурни места по света
– смята Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и бивш директор на Национална служба “Сигурност”. – Войната в Сирия и терористичните актове, които станаха на толкова сигурни места в Европа, показват, че винаги съществува риск. Мисля обаче, че специално за България рискът е много нисък, тъй като ние не сме основна мишена на терористичните групировки - те обикновено атакуват места, които могат да предизвикат сериозен резонанс в общественото мнение по света. Но макар и да е ниска степента на опасност, българските служби нямат капацитета да реагират превантивно и това е големият проблем.

Според Атанас Атанасов специалните служби се ръководят от зависими хора, които обслужват олигархични и корпоративни интереси. Именно това е притъпило възможностите им и е демотивирало честните служители, тъй като постиганите от тях резултати се употребяват за политическа търговия, а не за търсене на отговорност. Затова и не външните заплахи, свързани с евентуалното проникване на радикализирани лица и опитите им да създадат спящи терористични клетки, са най-големият риск пред страната ни.

Най-голямата опасност за националната ни сигурност е неразследваната и ненаказана корупция, защото тя разяжда институциите – казва депутатът. За тези две години, в които на власт беше ГЕРБ, стана ясно, че не само няма воля и мотивация за борба с корупцията на най-високо ниво, но че самият Бойко Борисов разпределя “порциите” – ако използваме метафората на най-големия съвременен “философ” Ахмед Доган – от обществени, бюджетни и европейски средства между много тесен кръг от своите приятели.

За да илюстрира думите си, Атанас Атанасов дава пример с Районния съд в Малко Търново, в който има дела за каналджийство срещу чужди граждани, но няма обвинителни актове срещу нито един българин.

Това е доказателство, че каналджиите - част от международна престъпна мрежа, са покровителствани от институциите – категоричен е Атанас Атанасов. – На първо място от МВР, но също от “Гранична полиция” и службите за борба с организираната престъпност и за вътрешната сигурност на МВР, които трябва да се борят с този основен корупционен проблем. Да допуснем, че чужди каналджии довеждат мигрантите до границата ни. Оттам нататък кой ги товари на бусовете, кой ги докарва в София, кой ги отвежда до сръбската граница? Но след като сърбите изпратиха войска на границата си и каналите се запушиха, последваха вълненията в бежанския център в Харманли. Просто хората са платили немалки суми, за да бъдат вкарани в Германия, а не да останат у нас. Т. е. каналджийската мрежа, която е добре организирана, има покровителство на много високо ниво в МВР. Затова и функционира толкова добре, не е разследвана и липсват обвинителните актове.

А как се вписва глобалната информационна война в общия контекст на заплаха за сигурността на държавата?

Основно сме обект на такъв тип война от руските специални служби, които се възползват от напрежението в Близкия Изток, за да насаждат страх у нас – казва още Атанас Атанасов. – Свиренето на тънката патриотична струна и на дружбата между българите и руснаците – със или без кавички, пък се използва за създаването на настроения против членството ни в НАТО и ЕС. За съжаление, институциите не противодействат на хибридната война, включително преди подаването на премиерската оставка. Даже има опити да се яхне тази вълна с цел получаването на повече изборни гласове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01

Изложението "Ден на полето" събира земеделци в добричкото село Попгригорово

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение "Ден на полето". Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 23.07.24 в 07:05