Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличия за журналисти, предавания и програми на БНР

БНР Новини
Мария Пачкова и Венцислав Николов
Снимка: sbj-bg.eu

Сдружението на испаноговорящите журналисти в България в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) за четвърта поредна година проведе конкурса за журналистически публикации „Светове и цветове”. На церемонията по връчването присъстваха посланиците на Аржентина и Куба, временно управляващите на посолствата на Испания и Венесуела, почетният консул на Еквадор, представители на ръководството на СБЖ.

Тази година в конкурса бяха номинирани общо 17 журналисти и предавания в различни направление и категории.

В направление „За професионална и гражданска етика” награда получи предаването „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. Повод за отличието са серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас.

Наградата "Светове и цветове" в направлението „За екология, култура и традиции” взе програма „Христо Ботев” за предаването „Нашият ден”.

Наградата „Обединител на култури” Сдружението на испаноговорящите журналисти връчи на Радио България на БНР, а индивидуално и на нашите бивши колеги Мария Пачкова и Венцислав Николов от испанска редакция. С това отличие се разпознават личности и институции, допринесли за връзките между културите и за представянето на България пред света.

Ето какво сподели при награждаването си Мария Пачкова:

Радвам се, че колегите оценяват мен и моя труд. По-голямата част от дейността ми като преводач премина в испанска редакция на Радио България. За мен това беше една истинска школа. Научили сме толкова много от нашите по-стари колеги и имахме прекрасни моменти, така че работата ни там беше песен.

От своя страна Венцислав Николов посвети отличието си на Радио България и допълни:

В Радио България има колеги, с които сме работили дълги години и на тях дължа вдъхновението, с което съм работил, като журналист и преводач. Също бих искал да посветя наградата и на онези пионери, с които преди повече от 50 години започнахме да изучаваме испанския език и култура. Искам и вие младите след години да споделяте, че сте продължили и обогатили онова, което ние, пионерите, започнахме.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07