Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвестеното ново правителство е все още загадка

БНР Новини
Решението за съставяне на правителство не премахва и не намалява неизвестните за близкото политическо бъдеще в България
Снимка: БГНЕС

Неочакваното решение на реформаторите да приемат връчения им от президента мандат за съставяне на правителство предизвика всеобща изненада. Основанията за такава са сериозни и навеждат на размисъл докъде могат да стигнат обратите в българския политически живот. Объркано от ставащото, обществото очаква с нетърпение да разбере какво означава „ясно изразено парламентарно мнозинство за съставяне на ново правителство при този парламент“, обявено вчера от ГЕРБ след консултациите им с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

През последния месец двете най-големи сили – ГЕРБ и БСП, отказаха на президента да съставят правителство с аргумента, че при този парламент не може да има ново такова. Когато от Патриотичния фронт изразяваха готовност да направят те правителство, Реформаторският блок смяташе това за „разумно“, имайки предвид съставяне на програмен или експертен кабинет. След като президентът реши да не им възложи мандат, патриотите се обидиха, че това станало под натиск отвън, а сега изглеждат склонни да подкрепят съставянето на правителство от сила, срещу която възражения отвън очевидно няма. Различия имаше и по отношение на задачите, които подобно правителство би трябвало да си постави, но тъй като програмата на задаващия се кабинет тепърва ще се договаря, за тяхното преодоляване е още рано да се говори. Рано е да се говори и за състава на евентуалното правителство, защото според носителите на мандата за неговото формиране премиерът и министрите ще се определят в зависимост от програмата. Към момента се знае, че премиерът на евентуалното правителство би бил от Реформаторския блок, а ГЕРБ са склонни да участват в него със свои министри.

Новото парламентарно мнозинство може и да е още неясно, но в лявото политическо пространство има ясна категорична позиция против него. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви категорично, че няма вариант те да подкрепят ново правителство на РБ и ГЕРБ, защото то би било катастрофа за България. Според социалистите, в досегашното управление са били същите политически партии, а на българите просто се предлагат същите управляващи да имат разменени роли.

Ясно е също, че решението на Реформаторския блок да приеме мандата за съставяне на правителство разцепва тази парламентарна коалиция. Заради него Демократи за силна България изключиха от редиците си досегашния министър на здравеопазването Петър Москов и декларираха недвусмислена подкрепа за новия политически проект на Христо Иванов, поставящ си задача да се бори срещу корупцията, като още на следващите избори обедини около тази кауза и други политически сили.

Така, по парадоксален начин, решението за съставяне на правителство при този парламент не премахва и не намалява неизвестните за близкото политическо бъдеще в България, а генерира още повече догадки. Развръзката е въпрос на кратко време, може би дори на часове, но според някои може и да се забави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Според премиера обстановката с пожарите е извънредна, но е овладяна

По нареждане на служебния премиер Димитър Главчев вътрешното министерство разкри телефонна линия за подаване сигнали за пожари. Телефон 02 901 12 98 е денонощен, съобщиха от правителствената пресслужба. Единният телефон за спешни случаи 112 също приема..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Избраха Андрей Ковачев за квестор в Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и семейството на Европейската народна партия бе избран за един от петимата нови квестори в Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на Европарламента в този мандат. Той бе избран при..

публикувано на 17.07.24 в 12:42
Снимка: Министерство на културата и туризма на Република Северна Македония

България и Северна Македония ще продължат съвместния културен календар

В Министерството на културата и туризма в Северна Македония посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и новият министър Зоран Лютков са обсъдили доброто сътрудничество и обмен на проекти във всички областта на културата, съобщават от македонското..

публикувано на 17.07.24 в 12:13