Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Белчев: Песента в България е жива!

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Големият български поет и певец Михаил Белчев наскоро отбеляза с грандиозен концерт 70-ия си рожден ден в София, в НДК. На него той събра свои приятели, изпълнители и почитатели, за да отпразнуват една прекрасна вечер, изпълнена с поезия и музика. Прозвучаха най-хубавите български песни по негови стихове, обичани от няколко поколения. Начело с Белчев под прожекторите беше почти цялата гилдия от артисти, изпълнявали творебите му през последните десетилетия. Легендарни песни като "С теб ще останем добри познати", "Сбогом, приятелю", "Лодка в дъжда", "Булевардът", "Младостта си отива", "Не остарявай любов", и много други.


Незабравимите песни по стиховете на барда са пели Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васил Найденов, Валди Тотев, група "Сигнал", Илия Ангелов, Маргарита Хранова, Нели Рангелова, дует "Ритон", Стефан Димитров, "Фамилия Тоника", ФСБ, група "Фактор", Хайгашод Агасян и мн. др.



Първият успех на Михаил Белчев е през 1968 г. на Световния фестивал на младежта и студентите в София. Носител е на 9 награди от фестивала „Златният Орфей“, като последната му статуетка е за цялостно творчество през 1996 г. Режисьор е на телевизионни спектакли, автор на музика за театрални постановки и филми. Има издадени много стихосбирки, сред тях са "По първи петли", "Човек за прегръщане", "Не всичко е пари, приятелю…", както и албумите "Къде сте приятели", "Двойник", "Късна любов", "Мила моя" и др. В началото на кариерата си пише текстовете и музиката и сам изпълнява своите песни. През годините работи с едни от най-изявените български композитори, а последните двадесет години твори заедно със съпругата си и сина си Кристина и Константин.




За подготовката и вълненията около концерта, както и за песните си, достигнали зрелостта заедно с него, споделя Михаил Белчев:



Концертът мина прекрасно. С помощта на моите колеги, приятели, проверени в годините, успяхме да направим така, че хората да забравят за малко за ядовете си и да се почувстват празнично. Близо година се готвихме за това събитие и вече мога да погледна към коледните празници.
За обичта на хората към песните му Белчев допълва: От това по-хубаво няма. Рецепта няма. Важното е да си честен с хората, да си почтен. Шоуто продължава и след 70 години. Изпяха се песни, които са оцелели в годините . Някои са по на 40 години, други са по-млади. Но въпреки всичко, с поезията и песента, успях да съществувам в бита на съгражданите си – в разделите им, в любовите им. Почетоха ме и доказаха, че песента в България е жива! Истинската песен. Тази за главата.

Творецът е този, който е някъде горе – продължава Михаил Белчев. Аз само си върша работата. Може би съм белязан да върша точно тази дейност. Съзнавам, че няма нищо по поръчка и нищо предварително измислено. –Кога каца Пегас на рамото на поета Белчев? Когато си иска. Понякога не каца, но въпреки всичко успявам. Аз съм нормален човек и всяко житейско събитие ми се отразява по някакъв начин. Залагам на това, което ме е опазило жив – приятелството, любовта и семейството. „Златният Орфей“ беше велик празник за българската песен и съжалявам, че няма вече такъв популярен и могъщ форум на песента. Ние бяхме в европейските класации на второ място след „Сан Ремо“. Той блестеше със златото си. Навсякъде по света музикантите получават подкрепа от държавата си. Тук се изкриви понятието за песен, за балада, за шансон. Какво ще правя оттук нататък? Аз съм го написал: “Ще продължавам да пея до последния си честен миг.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05