Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София с рекордни икономически резултати и европейски вид

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее”. Този девиз не се приема еднозначно от мнозина и даже е повод за шеги и подигравки от рода на това, че „Расте, но не става по-добра за живот”, „Расте, но не се разхубавява” и т.н. В тези иронични и подигравателни подмятания може да има и малко истина, защото както знаем пълно щастие няма и недоволни винаги ще се намерят. Но една малка разходка по софийските улици и булеварди и кратка справка със статистиката говорят по-скоро за друго. София е не само най-големият град в България с близо 2 млн. жители, не само безспорен център на икономическия, политически и културен живот, София постоянно в последните години се модернизира, става по-удобна за живеене, по-атрактивна, а и наистина не старее – нито инфраструктурата й, нито жителите й. София, на фона на останалите градове в страната, е един много заможен град, който си позволява екстри и качество на живот, за които другите населени места в страната не могат дори да си помислят. Достатъчно в това отношение е да кажем, че София ще разполага догодина с бюджет, надхвърлящ 600 млн. евро – повече от всички държавни годишни субсидии за отбрана или за сигурността, и близо 5 пъти повече, отколкото бюджета на втория по големина град в България – Пловдив. Това се дължи до голяма степен на отлично развитата софийска икономика, която със своите щедри и астрономически на фона на останалата част в страната заплати и изобилие от работни места, привлича всеки амбициозен и квалифциран младеж от вътрешността на страната. Затова втората част на девиза й – че не старее, е напълно вярна. Още повече, че това твърдение важи и за инфраструктурата на българската столица. В последните десетина години Столична община прокара и модернизира основни булеварди в града, затегна мерките и изискванията за чистота, създаде привлекателни условия за строителството на цели нови квартали, решително модернизира обществения транспорт и някак си неусетно софиянци и туристи се сдобиха с прекрасно метро, чието разширяване продължава. Софиянци са вече в категорията на сравнително заможната средна класа говори фактът, че средната заплата в столицата вече не се различава осезаемо от нормалните в това отношение в Централна и Западна Европа възнаграждения.

Огромният за българските мащаби бюджет на София за 2017 г. ще трябва да финансира по-нататъшното развитие на града. Особен акцент се предвижда да бъде поставен върху обществения транспорт и най-вече строителството на трета линия на метрото, обновяването на градския транспорт с екологично по-чисти автобуси и по-модерни трамваи, интензивното и масово озеленяване във всички части на града, решителни мерки за привеждане в съвременен вид на малките улички, които доскоро бяха в сянката на булевардите и търговските улици. Да не забравяме и реставрацията на археологическите находки, с които изобилства центърът на града, който някога е играл важна роля в Римската империя. И всичко това без да се увеличават данъците за столичани.

Още от категорията

Акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Очаква ни сериозна Covid вълна

С първите дни на есента ще се озовем в началото на сериозна Covid вълна. За това предупреди пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов. Той алармира, че ситуацията у нас е много сериозна. “ Ако не вдигнем нивото на имунизацията и не постигнем 70-80%..

публикувано на 01.08.21 в 10:43
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

1,4% положителни проби за коронавирус

През последното денонощие са установени 182 случаи на коронавирус от направените 12 876 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 1,4% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 45, в Бургас – 34 и във..

публикувано на 01.08.21 в 09:00

Влизаме в Германия с тест, ваксинационен паспорт или антитела

Гражданите, пътуващи до Германия, ще трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация - независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката влиза в сила от 1 август и..

публикувано на 31.07.21 в 10:46