Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макар и скромни, спортните успехи на България през 2016-а силно радват

БНР Новини

Изминалата 2016 година донесе на България спортни успехи, които в сравнение с миналото са относително скромни, но дават основания за оптимизъм и силно радват почитателите на спорта.

Националният спорт постигна своята кулминация на Олимпийските игри в Рио. Затова, няма как да не започнем с Мирела Демирева. С личен рекорд от 1,97 м тя спечели сребърния медал от олимпийския турнирв скока на височина, а през годината се поздрави и с още едно сребро – от Европейското първенство в Амстердам, когато скочи 1,96 см. Затова съвсем заслужено Мирела бе определена за  спортист №1 на България.

Снимка

Но  Олимпийските игри в Рио донесоха още позитивни емоции за българския спорт. „Златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика спечелиха бронз, и тъй като Рио’16 бе крайната спирка за този национален ансамбъл, той се раздели с публиката със запомнящ се бенефис, изпълнил трибуните на столичната „Арена Армеец“.

Снимка

Сред успешните олимпийските изяви на българските спортисти трябва да отбележим и бронза на Елица Янкова в борбата свободен стил в категория до 48 кг.

Снимка

В Рио най-успешният български тенисист Григор Димитров не успя да се представи по най-добрия начин, което даде повод за критични реакции и коментари. Димитров обаче изпраща една успешна година, като завърши на 17-о място в световната ранглиста, а най-хубавата новина за всички българи бе потвърждението му, че ще участва на силния турнир от АТП тура в София през февруари 2017 година в столичната зала „Арена Армеец“.

Снимка

Изключителен успех пожънаха българските състезателки по бокс на домакинското европейско първенство, провело се в реновираната зала „София“ в Борисовата градина. Деница Елисеева, Севда Асенова и Станимира Петрова записаха златен хет-трик от титли в различните категории и се реваншираха за липсата на успехи на ринга в Рио.

Снимка

Радостни новини за България имаше и от атрактивната зимна дисциплина сноуборд слалом, в която Радослав Янков спечели Световната купа на Международната федерация по зимни спортове (ФИС).

Снимка

В българския футбол всичко хубаво и през тази година дойде от „Лудогорец“ (Разград), който влезе за втори път в своята история в груповата фаза на най-престижния европейски турнир – Шампионската лига. Там си уреди срещи с грандове като английския „Арсенал“, френския „Пари Сен-Жермен“ и швейцарския „Базел“, като завърши на трето място в крайното подреждане в групата и напролет ще мери сили в Лига Европа, където за съперник ще има датския „Копенхаген“.

Спортните емоции през изминаващата 2016-а определено не липсваха, а какво ни очаква през новата 2017-а предстои да разберем. Важното е, че дори в трудни години България продължава да има и да се радва на своите шампиони.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево ще е, с валежи на северозапад и над Рило-Родопската област

В петък , 9 август, ще е слънчево. Заоблачаване ще има над северозападната половина от страната. Главно в планините в Западна и Централна България, ще превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 15°. Максималните ще достигат от..

публикувано на 08.08.24 в 19:40

Борбата с огнената стихия в Славянка продължава

Над 150 огнеборци продължават битката с пожара в западния дял на планината "Славянка". На гръцка територия се активираха няколко огнища и успяха да навлязат в наситена с хвойнови насаждения гора на българската територия. За да се спре..

публикувано на 08.08.24 в 15:53

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 12

В дванайсетия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, слушайте: С какво българчета от чужбина свързват България – в контекста на резултатите от приключилите конкурсите за деца на Изпълнителната агенция за българите в чужбина;..

публикувано на 08.08.24 в 12:00