Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 млн. евро ще възстановят ли разрушеното след жп катастрофа село Хитрино?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В началото на декември на гарата в село Хитрино близо до Шумен дерайлира товарен влак с цистерни с пропилен и последва експлозия, която разруши всичко в близост. Загинаха 7 души, 29 бяха ранени и 26 къщи бяха напълно разрушени. Властите и цяла България реагираха мигновено, организираха и проведоха невиждана досега в страната по мащабите и бързината си спасителна операция. Страната показа, че когато трябва, може да бъде солидарна и сплотена.

След като директната заплаха от нови експлозии на повредените цистерни, дерайлирали на гарата, беше отстранена и евакуираните от селото негови 800 жители се завърнаха в домовете си или в това, което беше останало от тях, на преден план излезе въпросът за възстановяване на разрушенията и за осигуряването на приемливи условия за живот на току-що останалите без покрив над главата си. Правителството експресно отпуснаха 5 млн. евро. Отвсякъде започнаха да пристигат помощи, храна, облекла, строителни материали и... пари. Много пари и от много места, дори от недотам проспериращи фирми, не много заможни общини и обикновени граждани. Най-щедър и с най-големи възможности се оказа Европейският съюз, който спешно отпусна 10 млн. евро за възраждането на полуразрушеното село. Благотворителната кампания на Българския червен кръст се оказа повече от успешна и за двайсетина дни от дарения беше събран над 1 млн. евро. А бизнесът в лицето на Строителната камара предложи да построи безплатно 20 нови къщи за най-пострадалите. Общо досега за преодоляване на последствията от жп катастрофата в село Хитрино бяха събрани над 16 млн. евро. Какво може да се направи с тези пари, ще стигнат ли, ще помогнат ли на наистина най-силно пострадалите, няма ли опасност тази внушителна за едно средно българско село сума да привлече вниманието и апетитите на хора без съвест и скрупули, за които най-важното е не човешкото отношение, а парите, независимо по какъв начин те са придобити?

България често е определяна като една от най-корумпираните страни в Европа. Редица факти говорят, че това не е вярно и корупция има навсякъде по света, но имидж трудно се гради и още по-трудно се коригира и възстановява. Ясно е, че корупция има и в България и че случаят с огромните помощи за Хитрино дава възможности за злоупотреби, отклоняване на средства, присвояване на материални и финансови блага, нечестни и уговорени сделки, манипулации с цените и т.н. Всички участващи в спасяването на Хитрино много добре осъзнават това и се опитват да вземат най-ефикасните възможни мерки за пресичането на евентуални подобни опити. На правителствено равнище има специално създадена с участието на независими граждани и организации междуведомствена комисия, която ще координира и регулира възстановителните работи. На равнище община в Хитрино също има обществен съвет, но той едва ли има необходимата квалификация, компетенции и възможности да надзирава всички мерки. Червеният кръст е като че ли в най-добри позиции от гледна точка на опит, способност за бързи реакции и авторитет.

Иначе събраните дарени пари в помощ на Хитрино са повече от достатъчно за възстановяване на щетите. По-голямата част от селото не е понесла значителни щети в резултат на експлозията, тук и там има счупени прозорци, но къщите са си на място и здрави. Най-големи поражения има около жп гарата, вкл. сградата на общината и на полицейското управление, разбити са и настилките на няколко улици, има повреди в системите за електроснабдяване и водоснабдяване. Така или иначе, за пострадалите жители на Хитрино предстои трудна зима, защото по-сериозните възстановителни и строителни работи ще може да започнат едва когато времето се позатопли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06