Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов музей в стара къща

БНР Новини
В Смолян бе създаден нов музей. Той се помещава в старинната Хаджичонева къща. Инициатор на идеята и неин изпълнител са представители от младежкото сдружение „Родопски хайдути“. Тяхна мисия е да съхраняват и запазват културното наследство в родопския регион. Чрез възстановяване на стари български светилища, отдаване на почит към загиналите за националното ни освобождение герои и опознаване на народните обичаи от сдружението се стремят към съхранение на българският дух и засилване на любовта към родния край. Превръщането на тази стара къща,част от културното наследство на Смолян, в музей е доказателство за тяхната амбиция. Самото сдружение е разчитало на доброволен труд и материали, с които да се реконструира и запази автентичният вид на къщата-музей. Манол Ружинов, председател на сдружение „Родопски хайдути“, разказва:Снимка



СнимкаТочно преди две години ние успяхме да се преборим за Хаджичоневата къща. Решихме и успяхме да я превърнем в музей. Отваряме врати още тази година, въпреки че музейната експозиция не е напълно оформена. Причината за ранното откриване е нуждата от средства за пълната реализация на проекта. Нямаме идеята да се противопоставяме на Регионалния исторически музей в Смолян, а да наблегнем на архитектурата, защото много такива сгради-паметници на културата биват занемарени и от въздействието на времето падат и се рушат. А в момента туристите губят интерес към модерното строителство и търсят старинни сгради, като Хаджичоневата къща.

Къщата е построена по поръчка на Лазар хаджи Тодоров. Изградена е през 1873 г., за което свидетелства каменна плоча на западната стена над главния вход на къщата. Впоследствие имотът е наследен от Стою хаджи Чонев, който по онова време бил търговец и чиновник. Къщата придобива историческата стойност след като двама от синовете на хаджи Чоню вземат участие в борбата против османското иго. Хаджичоневата къща е свързана с важни исторически събития в родопския край, както и с културно-просветния живот през епохата на османско владичество.

Снимка

СнимкаВ същата къща по-късно е живял и първият български учител в родопския край – Константин Дъновски, баща на Петър Дънов. Той първи наред с преподаваната тогава гръцка азбука се е осмелил да учи своите ученици на български език.

В Хаджичоневата къща вече се провеждат уроци по родолюбие с малки деца и ученици. Сдружение „Родопски хайдути” събира и съхранява експонати, които ще бъдат изложени в бъдещата постоянна експозиция. Те ще дадат всичко от себе си, за да поддържат отворена Хаджичоневата къща за период от 10 години. От сдружението смятат, че с подкрепа от всички заинтересовани страни и разговор с институциите тази, а и други такива къщи ще бъдат спасени.

Тази година ще направим редица срещи с кмета на община Смолян, както и с институции, ангажирани с опазването на българската история – каза Манол Ружинов. – За мен е неприемливо такива паметници на културата да бъдат заключени и частично да се рушат. Този проблем трябва да се реши час по-скоро, защото мисля, че не се среща само тук, а и в други градове. Виждате какво се случи с тютюневите складове в Пловдив при положение, че това е градът, избран за Европейска столица на културата за 2019 г. Това е недопустимо.Снимка

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10