Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР представя две премиерни творби

Снимка: СО на БНР

Младият и амбициозен диригент на СО на БНР маестро Росен Гергов не вярва на поверия и е избрал една нестандартна и интересна програма за концерта, който ще бъде изпълнен под неговата палка от СО на БНР точно в петък, на 13 януари, в зала „България“. Публиката ще има възможност да се наслади на две абсолютно нови творби на млади автори, както и на любимата на цял свят Пета симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Едната композиция, която ще има световна премиера, е увертюра от мюзикъла „Али Баба“ на все по-творчески настроения Румен Бояджиев-син. Той е композитор и дългогодишен оркестратор, оркестрант и сътрудник на радиооркестъра ни. Втората нова за България творба е „Frozen in time“ за маримба и оркестър от Авнер Дорман, роден 1975г. в Тел Авив, Израел, възпитаник на Juilliard School. Понастоящем той е диригент и музикален директор на Кливландския камерен оркестър – City Music Cleveland Chamber Orchestra.

Солист на концерта ще бъде младата перкусионистка Василена Серафимова. През 2004 г. тя завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ с отличие, за което е удостоена с Национална диплома от Министерство на образованието и науката на Република България. Учи в Националната регионална консерватория във Версай. През 2007-а Василена е приета на първо място във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Солист е на четири различни френски оркестъра и е стипендиант на Фондация Banque Populaire – Франция.

Маестро Росен Гергов споделя за избора си на съвременни творби и класиката на Бетовен минути след генералната репетиция на радиооркестъра:

Този концерт е част от нашата идея да представяме нови неща на публиката и обществеността, като е важно да има световни премиери и на български композитори. Румен Бояджиев – син е известно име в България като композитор и аранжор. Той предложи своята увертюра към детския мюзикъл „Али Баба“, която ще представим в петък. Исках в програмата да има и по-различен вид солист и се спрях върху Василена Серафимова с маримба. Това е сравнително рядко представян солистичен инструмент, а тя е вече много известна италантлива. Тя предложи този концерт на АвнерДорман, който е доста предизвикателен за всички, особено за нея. Интересно произведение, с етнически елементи в себе си, съдържащо джаз, рок. Музиката е съвременна дотолкова, доколкото е писана сега. Бояджиев-син ползва съвсем традиционен оркестър и също такова звучене. А Бетовеновата 5-та симфония се надявам да е магнит за публиката, която го обича и харесва. Тя ще бъде изсвирена с много енергия и хъс.

За своята нова творба разказва самият автор – Румен Бояджиев-син:

Най-голямата награда за един композитор е да чуе произведението си изпълнено от симфоничен оркестър. В България най-голямата награда е то да бъде изпълнено точно от радиооркестъра. Имам отношение към този състав, защото съм работил с него и като оркестрант, и като композитор и аранжор. За пореден път изпитвам невероятно удоволствие, радост и стимул да продължа напред. Когато чуя едно произведение, изпълнено по този начин, съм щастлив. Идеята ми е да направя един триптих от три детски оперети по известни приказки. Две от тях са на Ханс Кристиян Андерсен, а третата е „Али Баба и четиридесетте разбойника“. Тази увертюра е първото готово нещо от втората оперета след „Малката кибритопродавачка“, която имаше изненадващ за мен успех. Това е много добър старт за премиерата ми – изпълнена от този оркестър и такъв диригент. Тя ще даде посоката как да бъде завършен мюзикълът, който се надявам да се хареса на децата.


Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04

“Усеща се сила“ – новото видео на Любо Киров

Преди по-малко от месец Любо Киров представи своя трети студиен албум ˮЦелуни ме“, в който са включени 11 песни. Сред тях са едноименната ˮЦелуни ме”, ˮКъдето няма време (със Стенли и Христо Мутафчиев), ˮПриятели завинаги (с Графа и Орлин Павлов),..

публикувано на 13.05.22 в 09:55