Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български опери в три арии

Снимка: архив

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Класацията през този месец е свързана с три от най-красивите арии от български опери:

„Имало едно време“ от Парашкев Хаджиев – ария на Калина – изпълнява Елена Стоянова със СО на БНР, диригент Руслан Райчев. За първи път комичната опера в четири действия „Имало едно време“ е поставена на 11 април 1957 г. в Музикалния театър в София. На премиерата под диригентството на Виктор Райчев пеят Диана Попова, Любомир Бодуров, Асен Русков, Видин Даскалов, Мими Балканска. Историята разкрива интересни страни от селския живот у нас. Тъй като не е съгласна дъщеря й Калина да се омъжи за избрания от съпруга й младеж, майката заклева Калина да не обелва и дума девет години. След сватбата съпругът се опитва чрез всякакви баячи и лечители да излекува красивата си съпруга. Едва накрая в селото пристига Хитър Петър, който иска от младоженеца само да изпълнява каквото той каже. Избира една мома и казва, че Радойко трябва веднага да напусне Калина и да се ожени за новата девойка. Ужасена, че ще изгуби човека, когото обича, Калина нарушава клетвата. В арията, която предлагам, Калина изплаква мъката си, че след сватбата не може да разговаря спокойно с любимия човек

„Хитър Петър“ от Веселин Стоянов – ария на Иглика – изпълнява Красимира Стоянова с оркестъра на Мюнхенското радио, диригент Павел Балев. През 1958 г. на 23 март в София е премиерата на триактната комична опера „Хитър Петър“. Историите за Хитър Петър отново са вдъхновили създаването на тази опера. Първа изпълнителка на партията на Иглика е била Лиляна Барева. Забавните истории разкриват отношенията между семействата на селския чорбаджия Игнат, това на Хитър Петър и на Настрадин Ходжа.

„Момчил“ от Любомир Пипков – ария на Ефросина – изпълнява Стефка Минева със СО на БНР, диригент Борис Хинчев. На 24 септември 1948 г. в София е премиерата на героичната опера „Момчил“. Либретото е по романа „Ден последен – ден Господен“ на Стоян Загорчинов. Разказва се за битката на смелите хайдути, предвождани от Момчил, срещу болярите. Действието се развива през XIV в. Ефросина е сестра на войводата, която преди години е била похитена от болярина Петър. Посрамената девойка е влязла в манастир и в тази ария разкрива тъжната си съдба. Разкрива и голямата си любов към побратима на Момчил Събо. Разбира се, арията завършва с гореща молитва към Божията майка за опрощение.

„Снегът на спомена“ оглави класацията за любима поп-мелодия на зимна тематика на слушателите на Радио България.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък – диск с последната продукция на БНР: Алън Пенингтън, Великобритания, Живота Джурич, Сърбия и Оливер Фюла, Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15