Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български опери в три арии

Снимка: архив

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Класацията през този месец е свързана с три от най-красивите арии от български опери:

„Имало едно време“ от Парашкев Хаджиев – ария на Калина – изпълнява Елена Стоянова със СО на БНР, диригент Руслан Райчев. За първи път комичната опера в четири действия „Имало едно време“ е поставена на 11 април 1957 г. в Музикалния театър в София. На премиерата под диригентството на Виктор Райчев пеят Диана Попова, Любомир Бодуров, Асен Русков, Видин Даскалов, Мими Балканска. Историята разкрива интересни страни от селския живот у нас. Тъй като не е съгласна дъщеря й Калина да се омъжи за избрания от съпруга й младеж, майката заклева Калина да не обелва и дума девет години. След сватбата съпругът се опитва чрез всякакви баячи и лечители да излекува красивата си съпруга. Едва накрая в селото пристига Хитър Петър, който иска от младоженеца само да изпълнява каквото той каже. Избира една мома и казва, че Радойко трябва веднага да напусне Калина и да се ожени за новата девойка. Ужасена, че ще изгуби човека, когото обича, Калина нарушава клетвата. В арията, която предлагам, Калина изплаква мъката си, че след сватбата не може да разговаря спокойно с любимия човек

„Хитър Петър“ от Веселин Стоянов – ария на Иглика – изпълнява Красимира Стоянова с оркестъра на Мюнхенското радио, диригент Павел Балев. През 1958 г. на 23 март в София е премиерата на триактната комична опера „Хитър Петър“. Историите за Хитър Петър отново са вдъхновили създаването на тази опера. Първа изпълнителка на партията на Иглика е била Лиляна Барева. Забавните истории разкриват отношенията между семействата на селския чорбаджия Игнат, това на Хитър Петър и на Настрадин Ходжа.

„Момчил“ от Любомир Пипков – ария на Ефросина – изпълнява Стефка Минева със СО на БНР, диригент Борис Хинчев. На 24 септември 1948 г. в София е премиерата на героичната опера „Момчил“. Либретото е по романа „Ден последен – ден Господен“ на Стоян Загорчинов. Разказва се за битката на смелите хайдути, предвождани от Момчил, срещу болярите. Действието се развива през XIV в. Ефросина е сестра на войводата, която преди години е била похитена от болярина Петър. Посрамената девойка е влязла в манастир и в тази ария разкрива тъжната си съдба. Разкрива и голямата си любов към побратима на Момчил Събо. Разбира се, арията завършва с гореща молитва към Божията майка за опрощение.

„Снегът на спомена“ оглави класацията за любима поп-мелодия на зимна тематика на слушателите на Радио България.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък – диск с последната продукция на БНР: Алън Пенингтън, Великобритания, Живота Джурич, Сърбия и Оливер Фюла, Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10