Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Хвалебствена песен” за членството на България в Европейския съюз

Снимка: sofiaphilharmonie.bg

Софийската филхармония ще отбележи със специален концерт десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз. На 19 януари, четвъртък, в зала „България” ще чуем световноизвестната цигуларка Клара-Джуми Канг с нейната цигулка „Страдивариус” от 1708 г. в Концерт № 2 на Хенрик Виенявски, познат ни със своята мелодичност и виртуозност. Клара-Джуми Канг е лауреат на редица международни конкурси, сред които „Чайковски”, „Тибор Варга”, „Сендай”. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов, Валери Гергиев. Шеметната и́ кариера я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.

Акцент в концерта ще е Симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен” на Феликс Менделсон-Бартолди, която ще прозвучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в над 1500 концерта по целия свят, чест гост и в България. В изпълнението ще вземат участие изявените певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Композирана по подобие на Девета симфония от Бетовен, „Хвалебствена песен“ следва нейната структура. Четвъртата част на симфонията-кантата ще бъде огласена и от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Маестро Славил Димитров завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Хорово дирижиране” и „Оперно и оркестрово дирижиране”. Учи и в експерименталния клас по композиция към Държавната консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски и акад. Александър Райчев. Носител е на Голяма награда на Всеросийски конкурс в Одеса, също и на три награди от Националния конкурс „Пиеса в неравноделни ритми”. Номиниран за награда World Music от Международната асоциация по фолклор в Онтарио, Канада. От 2015 г. Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. За предстоящия празничен концерт маестрото споделя:

Нашето участие в този концерт е във Втора симфония на Менделсон, чието име носи и събитието ни – „Хвалебствена песен“. Тя е значително симфонично и хорово произведение с разширено участие на хор. Почти равностойни са оркестъра и хора. Солисти са Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков.

Маестро Урош Лайовиц е чест гост при нас – продължава г-н Димитров. – Работил съм с него, когато има кантатно-ораториални произведения, които той дирижира, с  участие на НФХ. Той е диригент на високо европейско ниво от старата генерация и винаги е приятно да се работи с него, не само за мен, защото има какво да науча от него, но и обогатява звука и техническото изпълнение на хора. – За предизвикателствата пред БФХ „Св.Обретенов“ и новите изяви на хора маестро Димитров допълва – Искаме да достигнем едно световно ниво като качество, да предлагаме програми, които се харесват на публиката. Репертоарът да бъде богат. Предстои участието на нашата хорова капела в музика към филма „Хари Потър” през февруари, имаме акапелен концерт от цикъла „Музика на Запада”, подготвяме „Литургия Доместика” на Александър Гречанинов. Предстои съвместно участие с радиохора и СО на БНР на 9 май, когато ще изпълним Военен реквием от Бритън.


Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04

“Усеща се сила“ – новото видео на Любо Киров

Преди по-малко от месец Любо Киров представи своя трети студиен албум ˮЦелуни ме“, в който са включени 11 песни. Сред тях са едноименната ˮЦелуни ме”, ˮКъдето няма време (със Стенли и Христо Мутафчиев), ˮПриятели завинаги (с Графа и Орлин Павлов),..

публикувано на 13.05.22 в 09:55