Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдна българска фирма с клиенти в 56 страни на седемте континента

БНР Новини

"Интернешънъл Пауър Съплай" (Ай Пи Ес) е компания с близо 30-годишен опит в разработването и производството на токозахранващи системи за приложение в телекомуникациите, енергетиката и отбраната, както и за автономно производство и съхранение на електроенергия в райони без електропреносна мрежа. Сред акционерите са Европейският инвестиционен фонд (EIF), американци и гърци. При последното увеличение на капитала глобален играч в инженеринга и изграждането на електроцентрали придоби дялове при пазарна оценка на Ай Пи Ес от 100 милиона евро. Александър Рангелов, управител на Ай Пи Ес допълва:

СнимкаНаш топ продукт е системата за автономно електрозахранване EXERON. Технологията спечели най-високото световно отличие за иновации в Германия през 2014 г. EXERON комбинира различни енергоизточници като фотоволтаични модули, вятърни турбини, горивни клетки, дизел генератори и мрежа, ако е налична. Системата управлява добитата енергия, захранва различни по вид консуматори, а неконсумираната съхранява в батерии за по-нататъшно използване. Част от проектите ни са предизвикателство, тъй като изискват специфичен ноу-хау, високо ниво на креативност и безупречна работоспособност и издръжливост на техниката. Става дума за локации, където има много пясък, запрашеност, екстремни температура и влажност. Да осигуриш автономно и непрекъсваемо електрозахранване в тези условия е инженерно и технологично приключение. Но EXERON се справя безупречно в най-тежките възможни условия. Типични нейни приложения са катодна защита за петролопроводи, захранване на кули на телеком оператори и селища в отдалечени и труднодостъпни локации, военни лагери, захранване на болници и училища, ползващи ненадеждни дизелови генератори, чиито експлоатационни разходи са много високи.

Компанията има системи в експлоатация в 56 страни на седемте континента. Любопитен факт е, че първата EXERON система е доставена за научноизследователска база на Антарктида. Предимно обаче българската фирма работи в Африка, Близкия Изток и Азия, тъй като там е най-многобройното население без достъп до електричество. В световен мащаб това са 1.6 милиарда души.

Снимка

Първата фабрика на Ай Пи Ес у нас ще бъде разположена край Кърджали. Има планове за проект, чрез който в местния техникум ще се срещнат образование и бизнес. Там ще бъде създадена специализирана програма за обучение с модерен учебен план и участието на специалисти от компанията. Ай Пи Ес също така ще предоставя техническа помощ и практика в модерно обзаведени лаборатории. Целта е от училището да излизат подготвени кадри, които да се влеят във високотехнологичното производство на фирмата.

СнимкаБъдещето Александър Рангелов вижда така:

В средносрочен план имаме намерение да се утвърдим като глобален играч в нашата ниша в Африка, Азия, Австралия и Южна Америка. Подготвяме и следващата порция от иновативни разработки за пазара. Това са т.нар. "умни мрежи за електрозахранване", споделяне на съхранена енергия и мощност. По отношение на компанията, следващата ни голяма цел е излизане на борсата. Имаме намерението да сме първата българска компания на борсата в Ню Йорк. Вярваме, че автономните ВЕИ системи със съхранение на енергия и умните мрежи са бъдещето, и имайки една от най-добрите технологии на пазара, това ще ни позволи да преследваме милиардна капитализация при борсовата ни поява.

Относно енергийната независимост, Александър Рангелов смята, че:

Зависимостта от централизирани източници на енергия, било то по техническа, политическа или каквато и да било друга причина, ще се превръща във все по-рисков фактор за икономиката, бизнеса, домакинствата и гражданите. Енергийната независимост е от изключително значение. Системите за производство трябва да са децентрализирани, за да се намали рискът, както и такива, които максимално използват ВЕИ и съхранение на енергия. Първо, защото това е неизчерпаем природен ресурс и второ, защото ще се намали замърсяването на околната среда. В крайна сметка трябва да пазим чиста нашата къщичка – планетата Земя, защото, въпреки че Илън Мъск вече работи по идеята си за колонизиране на Марс, то Земята ни е само една, а нейна алтернатива скоро не се очертава да има.

Снимките са предоставени от Александър Рангелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27