Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримона! Българският вкус завладя САЩ

БНР Новини
Снимка: личен архив

Българското кисело мляко „Тримона” бе избрано за №1 в американската класация Dairy Foods за нови млечни продукти. Това не е първата висока оценка в САЩ за българската марка. Преди две години тя стана финалист и в конкурса „Произведено в Америка” на популярната телевизионна водеща и бизнес дама Марта Стюарт. Зад киселото мляко „Тримона” стои пловдивчанинът Атанас Вълев. Той пристига в САЩ преди 26 години с китара в ръка. Музиката обаче му е хоби, а целта на презокеанското пътуване е да обмени професионален опит в агроинженерството. Остава в САЩ. Завладян от ритъма на блуграса, е на път да се превърне в професионален музикант. Но съдбата му е отредила друга роля. И така, един ден се захваща с производството на кисело мляко. За това, как успява да пробие на пазара с толкова нетрадиционен за американците продукт, Атанас Вълев разказва:




СнимкаОбяснимо е. Може би на много хора е известно, че благодарение на добрия маркетинг на американския пазар доминира така нареченото гръцко мляко, което е всъщност цедено мляко. Оказа се, че то е много подходящо за американския вкус. По-гъсто е и прилича на десерт. Но все повече хора обръщат внимание на здравословното хранене. Всеки, който се интересува, може да направи справка в Интернет и да научи, че най-доброто кисело мляко е това, в което нищо не е добавено и от което нищо не е отнето, каквото е нашето.

Затова и слоганът на „Тримона” звучи като закачливо намигване по съседски: „Нека гърците си имат техните философи, киселото мляко оставете на нас”. Оказва се, че нашата гордост – прословутата бактерия Lactobacillus bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров, която се използва при производството на българското кисело мляко и разнася славата на България по света, се развива прекрасно и в околностите на Ню Йорк. Въпросът може ли да вирее тази бактерия в други географски ширини, вече не е актуален, твърди Наско.

СнимкаОтминаха времената, когато прочутата млечно-кисела бактерия се е взимала директно от природата. Тя, подобно на маята за хляб, може да се пренесе в контейнер и да се използва в млекопроизводството в различни страни. Може би известни щамове от бактерията са определящи за вкуса, но тя се използва в почти всички кисели млека, твърди събеседникът ми:

На американския пазар има няколко кисели млека, подобни на нашето, но не се наричат „български”, въпреки че при производството им се ползват същите 4-5 бактерии, както при българското, включително Lactobacillus bulgaricus. Уникалността е в подбора. Нашата компания е подбрала най-добрата комбинация от щамове.

На въпроса, кои са основните клиенти на киселото мляко „Тримона” – българи или американци, Наско не се колебае:

Всякакви. Америка е сбор от хора, дошли от целия свят. Правил съм много промоции в магазините. Половината от опитващите мострите говорят с акцент. Т.е. повечето не са американци, а такива като нас – дошли да живеят в тази страна. За мен беше учудващо, че киселото мляко е популярно на много места по света – и в Ямайка, в някои африкански страни, Мексико, Швеция…

СнимкаМесечно около 6 хиляди галона кисело мляко с марката „Тримона” потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата, главно по Източното и Западното крайбрежие. Предстои тежка „борба” с конкуренцията още в десетина щата, допълва Наско:

Повечето от консуматорите не знаят, какво е българско кисело мляко. Ние хвърляме огромни усилия, за да разясняваме, що е то българско кисело мляко и с какво се различава от другите.

Макар успешен в бизнеса си, Наско често се сеща за България – природата, роднините, приятелите, и поддържа връзката жива. Въпреки катаклизмите, през които преминава страната, той е оптимист:

Явно има много недоволни хора от това, което се случва. Но изключително се надявам на поколението „Милениум” – хората от 18 до 35 години. Според мен бързо ще се случат промени, които ще дойдат точно от тези млади хора.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05

Глиган албинос постави началото на ловния сезон в Родопите

Край село Любча в родопската община Доспат е бил отстрелян уникален екземпляр – глиган албинос. Невероятният улов се случил още в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Става дума за тригодишен мъжки екземпляр, който е..

публикувано на 13.10.24 в 09:10

България завърши наравно с Люксембург в мач от Лигата на нациите

Българският национален отбор по футбол постигна нулево равенство като домакин с Люксембург в Лигата на нациите. “Лъвовете” получиха подкрепата на над 16 хил. фенове на пловдивския стадион “Христо Ботев”, но това не им помогна да пробият отбраната..

публикувано на 13.10.24 в 09:01