Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България

БНР Новини
Снимка: bspb.org

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. То се оценява като едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което взимат участие над 15 000 души. Осъществява се  едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък. Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, като част от тях са от екологичната мрежа Натура 2000. У нас 41-вото среднозимно преброяване на водолюбивите птици се проведе от 13 до 15 януари. Участваха 41 екипа експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, ловни сдружение и представители на неправителствени организации. Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от БДЗП, разказва за това, как протекла инициативата.

Снимка




СнимкаНашите екипи и доброволци работиха при много тежки условия. Успяхме да посетим над 200 влажни зони, включващи дунавското и черноморското крайбрежие, различни язовири, рибарници, реки. Отчетохме доста по-голям брой водолюбиви птици от предходните години. Вероятно това се дължи на много ниските температури в Северна Европа. Така птиците от Централна Европа са се придвижили към България. От 80% обработени данни установихме, че в средата на януари 700 000 водолюбиви птици зимуват у нас. Край Бургас, Шабла, Дуранкулак и Варна са преброени  400 000 големи белочели гъски (Anser albifrons) и около 44 000  червеногуши гъски (Branta ruficollis). Това е един световно застрашен вид, който почти изцяло зимува в България и ние сме отговорни за неговото опазване. Сред интересните наблюдения са голямото струпване на зимуващи диви гъски (Anser) в района на Бургас, сред които редките за страната малки белочели гъски (Anser alfibrons) и една белобуза гъска (Branta leucopsis). Имаме наблюдения на розово фламинго (Phoenicopterus roseus) в Източните Родопи и рекорден брой тръноопашати потапници (Oxyura leucocephala) в нетрадиционно за този вид място – язовир Розов кладенец – разказва Чешмеджиев.

СнимкаСред по-интересните установени видове са къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus), един световно застрашен вид, който гнезди в България само в езерото Сребърна и на остров Персин, морски орли (Haliaeetus), тундрови лебеди (Cygnus columbianus), ушати гмурци (Podiceps auritus), червеноклюни (Netta rufina) и белооки потапници (Aythya nyroca), качулати корморани (Phalacrocorax aristotelis), червеноглави гмурци (Emberiza auritus) и много други. Голяма част от водолюбивите птици, които са обект на това проучване, са защитени или застрашени в световен мащаб, затова е важно да се знае точната им численост, независимо дали са в България или други страни, както и местата, където те зимуват, защото някои от тези влажни зони не са защитени и птиците са лесна плячка за ловци и бракониери.

СнимкаПроучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред навсякъде по света и която засяга всеки един от нас. На много места са били установени изтощени и бедстващи птици, което определя и необходимостта от осигуряване на спокойствие в тези трудни за птиците климатични условия. Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в околната среда и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем, коментира нашия събеседник.

Снимки: bspb.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14