Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Спространов е тазгодишният носител на голямата награда на БНР „Сирак Скитник“

БНР Новини
Генералният директор на БНР Александър Велев връчва на Тома Спространов голямата награда „Сирак Скитник“
Снимка: Владимир Тренчев

Рождените дни са добър повод да погледнем назад. Когато говорим за рождения ден на най-старата медия у нас – БНР, равносметката му е богата. В нея влизат милиони часове с концерти и интервюта, новини и детски предавания, спорт, литература, репортажи,  драматургия, публицистика, класации и конкурси. Акцент в равносметката, която прави националното радио на празника си от 2001 г. обаче е свързана с работата на хората, които „правят“ радиото.

Вече 16 години на 25 януари, БНР връчва наградите „Сирак Скитник“, носещи името на неговия първи директор – Панайот Тодоров Христов. Той е създателят на първите му предавания, концерти на живо, емисии на чужди езици, Златен фонд и музикални състави. Именно затова отличието има тази огромна и респектираща стойност за всеки, който го получи. Сред номинираните за 2016 г. бяха  най-добрите звукорежисьори, журналисти от регионалните и национални програми, предавания, мултимедийни проекти, технически постижения.

Голямата награда за принос за развитие на радиото „Сирак Скитник“ получи музикалният редактор и водещ Тома Спространов. От пет десетилетия неговото име е еталон в музикалната журналистика у нас. Няколко поколения българи дължат на него възможността да чуят любимата си музика в радиоефира. Предаванията му „Любопитно петолиние“ „Пулсиращи ноти“ и “Любими до болка“ продължават да радват слушателите и днес. Първото от тях, стартирало през 1967 г. в Радио Пловдив, държи рекорд в Югоизточна Европа за най-дълго излъчвано без прекъсване. Затова на награждаването, Тома благодари на всички в радиото – като започна с тези, които са му позволили за първи път да застане зад микрофона във време, когато е било позволено да пусне само по една западна песен на седмица.

Спространов получи и приза “Златен глас” на фондация “Надежда Дженева”, който се присъжда от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му – журналист от  програма „Хоризонт“.

В интервю за „Радио България“, той сподели:

Всяка седмица в продължение на всички тези години, аз съм на изпит. България е с много интелигентна слушателска аудитория. Малко да сбъркаш, ще ти пишат протестни писма. Трябва винаги да им кажа нещо повече, което те не знаят за любимите им изпълнители.

Що се отнася до музикалната и литературна колекции, които притежава, един ден ще ги завещае на Академията в Пловдив, където преподава, защото студентите имат нужда от това.

Колективната награда „Сирак Скитник за радиопредаване бе връчена на екипа на Радио Шумен, който първи отрази инцидента с взривените цистерни в шуменското село Хитрино. Наградата прие журналистът Катерина Петрова. Ето какво заяви тя след церемонията:

Снимка
Голямо признание е тази награда за целия екип на Радио Шумен, защото за нас това бяха много трудни дни. Не защото беше студено, не защото трябваше да бъдем точни, не защото трябваше да бъдем премерени в думите. Бяха трудни дни, защото ние бяхме там с тези хора и тяхната драма, в тяхното изпитание и се надявам да сме се справили добре.

Наградата „Сирак Скитник за радиожурналистика  бе  присъдена на дългогодишния водещ и продуцент в Радио Благоевград, Росинка Проданова.

Снимка
За мен е огромна чест и радост да държа това високо отличие. Благодаря на всички, които са оценили моята работа и резултатите от нея. Бих казала нашата работа и резултатите от нея, тъй като тази награда я възприемам като признание за работата на Радио Благоевград.

Душата на една медия са хората, които работят в нея. Затова и отговорността им е толкова голяма. Трябва да я опазят чиста, а това не е лесна задача. Това е един тест, с който се сблъскват всеки ден и така доказват своя професионализъм.

Снимки: Владимир ТренчевПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32