Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на българското техническо наследство

БНР Новини
Снимка: bulgariatravel.org

Днес ще се разходим из залите на Националния политехнически музей. Негова основна цел е българското научно и техническо наследство да бъде интересно и достъпно за всички. Място, от което може да се черпи информация за развитието на техниката. В залите на музея са показани над 1000 експоната, свързани с теми, като времеизмерване, фото и кино техника, еволюция на транспортните средства и дори производство на розово масло. Едни от най-интересните и забележителни експонати са телескопът на д-р Петър Берон, часовници от Царския дворец и камерата, с която е записано първото телевизионно предаване в България през далечната 1959 г.

СнимкаМузеят включва елементи от историята, актуалността и тенденциите за бъдещото техническо развитие в България. Воден от това желание, екипът му се стреми да го превърне в отворен културен център, където посетителите могат да се докоснат до техническото наследството и по този начин да черпят вдъхновение за нови идеи и тяхното бъдещо реализиране.

СнимкаТова е и една от причините за възникването на „Семейната събота в музея”. Тя се провежда всяка последна събота на месеца. Предвидена е за деца и техните родители, които могат да научат нови неща от областта на науката и техниката с помощта на специалистите от музея или различните гост-лектори. Децата имат възможност сами да изпробват различни технологии, свързани с темите в определения семеен техно-ден. За семейните съботи в музея и за тайната на холографското изображение, ни разказват Васил Макаринов и Йордан Йорданов, уредници в музея.

Снимка

Семейната събота в музея се провежда от 2014 г. Предлагаме различни теми на семейна аудитория, на родители с деца между 6 и 13 години. Темите са свързани с експозицията на музея, както и с развитието на науката. Идеята ни е по атрактивен и достъпен начин, да запознаем децата и да предизвикаме интерес у тях към технологиите.

СнимкаУспяват ли с тази мисия и връщат ли се посетителите, да разгледат и научат онова, което не са успели при предишни посещения?

Имаме едно постоянно ядро от посетители, които следят нашия сайт и посещават редовно мероприятията организирани от музея. Освен чуждестранните постижения в сферата на науката, които са представени тук, ние имаме и много български такива. При нас е изложена една от първите експериментално получени ампули с германий. Тази ампула пристига в България чрез един българин, който участвал в екипа, открил този химичен елемент.

СнимкаА сега към тайната и историята на холографското изображение. Тази събота посетителите на Националния политехнически музей ще научат, че тази технология може да се използва в съвременните монитори. Защо точно холограми и дали Вселената е холография, научаваме от Йордан Йорданов.

Решихме да представим тази тема, тъй като интереса на децата към нея беше много голям. Някой от тях дори искат да надникнат зад изображенията и да видят какво има зад тях. Разбира се, холографията е една доста сложна и всеобхватна тема, но ние сме се постарали да я представим пред децата на разбираем за тях език. Те ще се запознаят с историята на холографията, как е възникнала, какви са теченията в тази област. Децата ще научат, че всеки един от нас носи една малка холограма в джоба си под формата на банкноти или лична карта, на които има малки холографски изображения. За финал сме им подготвили забавна задача да изработят с подръчни материали устройство за възпроизвеждане на холограми с помощта на смартфон или таблет.

Снимки: bulgariatravel.org и Божидар Янев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38