Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство влезе в длъжност, предизборната битка започна

БНР Новини
Снимка: БТА

През отминаваща седмица новият президент Румен Радев пое де факто цялата власт в държавата след като разпусна парламента, определи дата за предсрочните парламентарни избори и представи в петък своя служебен кабинет и неговите приоритети. Както се очакваше, в словото си по време на церемонията по представянето Румен Радев заяви, че основна задача на служебното правителство е да организира провеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март, като не допуска „манипулации и опорочаване на изборния процес“.

Радев съобщи и други приоритети, като например подготовката на българското председателство на ЕС и гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната. От своя страна служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че няма да отрича а приори извършеното от кабинета „Борисов 2“. „Успехите ще бъдат надграждани а допуснатите грешки – поправени“, уточни Герджиков.

След всичките ритуали около смяната на властта предстои кръстосване на шпагите в предизборната кампания. Въпреки че по закон би трябвало да стартира един месец преди датата на изборите, по същество тя започна в четвъртък, когато се проведе последното пленарно заседание на парламента. Вместо да направят трезв разбор на стореното от тях, и да обяснят защо рейтингът на законодателната власт е тревожно нисък сред обществото, депутатите започнаха кавгите помежду си с поглед към предсрочните избори на 26 март. Първа даде тон лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заяви от трибуната, че през двете години живот на 43-тото Народно събрание десноцентристкото мнозинство се е занимавало с „безпринципни политически съюзи“ с цел „власт и лични облаги“. А председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов естествено определи управлението на кабинета „Борисов“ като успешно и го похвали, че е увеличило минималната работна заплата, намалило е безработицата и е започнало реформата в съдебната система. Представителите и на останалите парламентарни групи редуваха в словата си похвали и нападки за досега управляващите, както и обещания за това как техните партии ще поведат страната към светло бъдеще ако спечелят изборите. Всичко беше едно тъжно дежа вю.

Съдейки по данните на социологическите централи, голямата схватка през пролетта ще бъде основно между ГЕРБ и БСП. Засега предпочитанията на електората са някой и друг процент в полза на ГЕРБ. Еуфорията на БСП след като през ноември м.г. президентските избори бяха спечелени от подкрепяната от нея кандидатура на Румен Радев, започна постепенно да се изпарява. Съставът на служебния кабинет донякъде беше като студен душ за червения електорат, който очакваше по-осезаемо партийно присъствие в него на БСП. Повечето наблюдатели смятат, че победата на Румен Радев не се дължи толкова на подкрепата на социалистите, колкото на неудачната кандидатура на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева и на някои спорни решения и стъпки на правителството на Бойко Борисов. Ръководството на ГЕРБ си даде сметка за това и посипа пепел на главата си. А то има опит да печели избори и със сигурност ще предприеме коригиращите ходове преди вота.

Ако се сбъднат прогнозите, една патова ситуация между ГЕРБ и БСП след преброяването на бюлетините би била в полза на ГЕРБ, тъй като в парламента ще влязат и политически формации, с които може да прави парламентарна коалиция. Това важи в определено по-малка степен за социалистите. Така че предстои интересно състезание на политическия тепих, да се надяваме без удари под кръста и злобни нападки между състезателите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35