Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните 10 години софтуерният бизнес у нас отбеляза значителен ръст

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Софтуерният бизнес в България е най-добре представящият се сектор на ИТ индустрията в България след десет години членство в Европейския съюз. Това показват данните на независимата консултантска компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която от 26 години анализира ИКТ пазарите и бизнеса в страната.

Фактите говорят сами за себе си: 4982 работни места през 2006 година срещу 19 755 позиции днес в софтуерния бизнес (или ръст от близо 300 процента). В софтуерния бранш работят едни от най-висококвалифицираните и добре заплатени специалисти в България. Годишното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) показва, че средното възнаграждение в сектора е четири пъти по-високо от това за страната. Отчетен е обаче твърде слаб ръст на заетостта в сферата, което сочи към проблемите с недостига на ИТ специалисти. От БАСКОМ регистрират, че на фирмите са необходими над осем седмици, за да намерят подходящи хора за отворените си позиции. Положителна тенденция е обаче, че покупателната способност на специалистите от сектора – софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и проектни мениджъри – в някои случаи започва да се изравнява, а в други дори е по-висока в сравнение с държави като Великобритания например.

Факторът "приходи" допълва картината: 139,4 милиона евро спрямо 1 млрд. и 20 милиона евро за 2016-а спрямо 2006-а (над 600 процента ръст) за софтуерния бизнес у нас.

ИТ специалистите са 85 на сто от всички служители в бранша. Една трета от тях са жени. Над 90 процента от работните места са заети от млади хора под 35-годишна възраст.

Ако се запази темпът за прираст на приходите в сферата, се прогнозира, че след четири години – през 2021 г., те ще достигнат 4,5 процента спрямо БВП, което би я наредило сред най-големите индустрии в страната.

Равносметката, десет години след влизането на България в Европейския съюз, е че софтуерната индустрия се утвърждава стабилно в икономиката, върви уверено напред и е сред най-устойчивите в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27