Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е водеща винена дестинация

БНР Новини
Снимка: bulgarianwine.net
По стара традиция, днес българите празнуват Трифон Зарезан, или Деня на лозаря и винопроизводителя. Така се отбелязва края на зимата и началото на резитбата на лозята. Този празник има древни езически корени и датира от времето, когато по българските земи са живеели траките. И така, на връх Трифонов ден ще поговорим за виното.

Скоро България бе включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в едно от най-престижните американски списания за вино „Wine Enthusiast“. Страната ни се нарежда на второ място сред винени дестинации, като Франция, Италия и Испания. Причина за тава почетно звание е оценката на журналистите енолози Джеф Дженсън и Майк де Симоне. По покана на Националната лозаро-винарска камара, преди две години, издателите на американското списание са имали възможността да посетят наши лозя и изби и да се запознаят с културно-историческото наследство на страната ни. Също така, двамата журналисти участваха в журито на Concours Mondial de Bruxelles, който миналата година за първи път се проведе в Пловдив. Като основна причина за високата оценка на страната ни американците посочват винарски комплекси, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации.

Снимка
В страната ни има общо 204 фирми за винопроизводство. Какви са характеристиките на този отрасъл в северозападната част на страната ни? Възможно ли е там да се произвеждат качествени вина, достойни за световния пазар? Отговор ни дава енологът Адриана Сребринова.

Когато се говори за вино, за този съвършен продукт, трябва да се започне от далеч. Това разнообразие на географията, което притежаваме в северозападна България, ни предоставя разнородност на почвите, които около региона на Белоградчик са датирани на 240 млн. години и съдържат невероятно количество минерали и хранителни вещества. Те от своя страна придават специален характер на гроздето, а оттам и на виното. Липсата на промишленост е минус за този край, но това води до голям плюс за тези, които отглеждат растителни продукти. Тук почвата и въздуха са чисти. Това води до съвършен баланс на показателите в отглежданото грозде. Ние не претендираме, че вината от този регион са най-добрите, но те са уникални и отличителни, вкусни, сочни и игриви. Всичко това е благодарение на природата.

Снимка
По данни на Министерството на земеделието и храните за 2016 г., в България са произведени около 160 милиона литра вино. В страната има богато разнообразие от чужди сортове винено грозде, но ние притежаваме свои собствени, които не отстъпват по нищо на другите.

Науката е предоставила на лозарите няколко хибридни сорта, особено червените. Такива са рубин, дунавската гъмза, букет - едни невероятни български попадения, които разположени в северозападния регион се чувстват комфортно, а получените от тях вина са чудесни. Разбира се не е лошо да имаме интернационални вкусове. Но идеята да разработим български сортове, да покажем генетичните им дадености и да убедим света, че те могат да стоят достойно до френските благородни сортове, разработвани над 400 години, това ни пленява до останем и да работим в този регион.

Снимки: bulgariatravel.org и bulgariawinetours.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25