Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавалджията Владимир Величков с успешен пробив в световна класация за етномузика

Снимка: архив

Владимир Величков е един от майсторите на съвременното кавалджийско изкуство. Брилянтен музикант, разширил техническите възможности на традиционния инструмент, без да накърни красивия му, „пеещ“ тон. В творчеството си той следва и развива оригиналните си идеи, повлияни най-често от крайдунавския фолклор, но пречупени през съвременното му светоусещане и опит.

Импровизаторската дарба му отрежда достойно място и в други музикални жанрове – джаз, рок, хаус и др. Желано е неговото партньорство от наши и чужди музиканти като Антони Дончев, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Теодосий Спасов, Стенли Джордан, Мат Купър, Prem Joshua & Band...

Професионалната биография на Владимир Величков е изпъстрена с множество авторски творби, участия в международни музикални проекти, концерти, събори, сватби (като член на оркестър „Канарите“), съчетани с настоящата му педагогическата му работа в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Наскоро Владимир Величков ни зарадва с поредното си високо признание. Ето как именитият музикант влезе в Ethnocloud – световна класация за етномузика.

За мен беше доста неочаквано – разказва той. – Тази канадска платформа Ethnocloud има екип, който следи музиката в интернет пространството и прави подбор на музикантите с по-различен поглед върху фолклора. В края на ноември получих имейл, че съм поканен да се регистрирам в тази платформа. Беше ми дадено упътване, как да го направя и т.н. Качих пет мои произведения – това беше в края на ноември. Още в началото на декември от Торонто ми съобщиха, че нямат такъв прецедент – аз влизам в ноемврийската класация под №33 от световните топ 40. Нещата се развиха доста бързо и неочаквано. В класацията за януари месец вече има три мои произведения в топ 40, като едното вече е на четвърто, а другите съответно на девето и на десето място. Не съм очаквал такова признание от меломани, които са от цял свят и слушат в интернет този род музика. В платформата има доста български изпълнители, оркестри, хорове и др., които са се регистрирали, но просто не са попаднали в глобалната класация. Това е специализирана платформа, в нея намират място агенти и мениджъри от цял свят. Започнах да водя кореспонденция с доста хора, които искат да работим заедно, да правим съвместни проекти в тази сфера на музиката. В класацията участват музиканти от цял свят, от всякакви етноси, всякакви стилове, което е доста интересно. Слушах много музика, особено ме впечатли една наистина невероятна формация от Индия. Изпълнителите съчетават индийски фолклор с фюжън, джаз и други жанрове, което е невероятно като звучене и въздействие върху слушателя. За мен е успех да вляза в тази световна класация – топ 40, и то с три свои произведения.

Окрилен от поредния успех, Владимир Величков продължава вдъхновено да твори на двете поприща.

Скоро завърших един проект, който бях спечелил, и мисля, че това ще бъде доста добро произведение – сподели още музикантът. И друго нещо, което за мене е наистина успех. Защитих докторантура в Пловдивския университет. Щастлив съм, че този престижен университет възлага на мен големи надежди, дава ми възможности и условия да развивам кариерата си на музикант.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15