Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не ставаш журналист за популярност, а за да бъдеш полезен

Снимка: wcif-bg.org

Журналистиката не е просто работа, а кауза и не е за всеки. Някои са дарени от съдбата с талант да бъдат добри в нея, други не, защото може би имат друго призвание в живота. Това, че си завършил журналистика, не означава, че можеш да бъдеш един добър страж на истината. Инициативата „Журналисти в училище“, която се провежда за четвърти път, дава възможност на гимназисти да зададат своите въпроси и да научат малка част от тайните как да бъдеш успешен журналист у нас. Отговори получават от добре познати имена от телевизията, радиото или печата. Идеята за тези срещи е на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Повече за тях, ще научим от нейния изпълнителен директор Илияна Николова:

СнимкаТази инициатива е част от работата на фонд „Валя Крушкина“, който беше създаден преди 6 години. Това е опитът на фонда да работи за средата, за гилдията, но освен това и отвъд нея със следващото поколение млади хора. Ние имаме прекрасни наградени журналисти и си заслужава младото поколение да се срещне с тях. Затова преди 4 години започнахме да правим срещите в София, като ние избирахме училищата и канехме учениците. Миналата година решихме, че е добре да излезем извън София и да дадем възможност на училищата да поканят журналисти. Беше прекрасно, защото получихме над 30 кандидатури от различни училища и успяхме да посетим повече от 20.

Журналистите, приели да участват в тези разговори, трябва да са подготвени за неудобни въпроси, защото такива не липсват. Все повече ученици се интересуват от това чия собственост са медиите и дали информацията в тях е достоверна. Често повдигана тема е тази за сигурността на журналистическата професия и рисковете, които тя крие. Учениците научават, че не ставаш журналист, за да бъдеш популярен, а за да помагаш на хората, търсейки истината и давайки гласност на техните проблеми.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е инициатор на наградите в памет на журналистката от БНР и БНТ „Валя Крушкина“, които се превърнаха в мерило за качествена журналистика. Освен това фондацията работи и по други проекти, насочени към деца и младежи, които имат нужда от подкрепа, за да сбъднат своите мечти. Сред тях са „Живо наследство“, „Дарителски кръг“, „Младежка банка“ и „Дъга“. Ето какво разказа за тях Илияна Николова:

Младежката банка е модел, който работи за развитието на уменията и знанията на младежите за гражданско участие. Това е една  група, която идентифицира местни проблеми и работи с младежите за тяхното решаване. В момента в България подкрепяме 15 младежки банки от Силистра, Ловеч, Велико Търново, Кюстендил, София. Младежите имат нелеката задача да убедят по-възрастните в смисъла на техните инициативи. Програма „Дъга“ пък е за работа с организации, които подкрепят детското и младежкото развитие. По тази програма за пръв път започнахме да говорим за един нов феномен в българското общество, свързан с децата на икономическите емигранти, които заради липсата на заетост, са принудени да работят някъде в Европа. Особено в Северозападна България има много градове, в които липсват хората от средната възраст. Там живеят предимно младежи в училищна възраст и възрастни хора.

Програмата „Живо наследство“ цели да опази и популяризира местното културно наследство, възстановявайки забравени традиции, обичаи. Всеки един от проектите се бори за решаването на конкретен проблем в нашето общество. Не бива да оставаме равнодушни, а да помогнем, защото промяната зависи от нас. Разберете как на адрес http://www.wcif-bg.org.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16