Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Fin Tech индустрията в България се развива с бързи темпове

БНР Новини
Снимка: архив

FinTech е индустрия, съставена от компании, които използват нови технологии и иновации и ги прилагат на финансовия пазар. Тези финансови компании се опитват да заменят или да подобрят използването на финансови услуги от предприятия титуляри. Благодарение на FinTech, клиентите могат да използват банкови услуги онлайн, да правят плащания през мобилните си устройства, да проверяват своята застраховка, да получават навигации и съвети в управлението на банковите си сметки онлайн, да взимат заеми, да инвестират и др. Потребителите могат да търгуват чрез Биткойн, платежна система, основана на P2P (пиър ту пиър) разпределена мрежова архитектура. Тя работи с едноименната единица биткойн, наричана виртуална валута. На бизнес среща в София  бяха обсъдени напредъкът на FinTech компаниите, новите им цели и водещите тенденции в сектора. Ивайло Иванов, директор на една от тях, коментира:

Близките години ще бъдат доста интересни за този бизнес. Виждаме, че има компании, които се занимават с инвестиции, компании, които се занимават с електронни разплащания, скоро очакваме и такива за застраховане. Всички клонове на FinTech индустрията, които съществуват в Европа, постепенно започват да се развиват и в България, което е много добре. В страната имаме сериозен ресурс откъм IT кадри, имаме и добри познания във финансите, така че няма причина да изоставаме. Факт е, че всичко се случва по интернет, няма клонова мрежа, няма физическа интеракция, няма документи. Така можем да дадем една по-добра цена на клиентите.

Има ли обаче клиенти, които се затрудняват с използването на новите технологии във финансовата сфера?

Естествено. При всяка нова услуга е така. И ние имаме клиенти, които се затрудняват и нашите колеги от другите компании също. Отделяме сериозно време за създаване на съдържание, което да обучава хората, да им обяснява кое, защо, как работи. Правят се видеа и семинари. Ние винаги сме отворени да отговаряме на всички въпроси, отправени към нас. Целта на всички компании тук е обща – искаме да обясним на хората какво е FinTech и да им покажем колко полезна за тях може да е тази индустрия. Тя е продължение и естествена еволюция на финансовите услуги, с които те са свикнали към момента.

Мартин Богданов, изпълнителен директор на друга компания, коментира:

България не може да стои назад от европейските и от световните тенденции. По представените компаниисе вижда, че FinTech индустрията все повече навлиза и в нашата страна. FinTech предлага по-евтино, по-бързо и с не по-малко качество услугите на своите клиенти. Това е предпоставка да се развива и да има успех.

Експерти от сектора също са на мнение, че FinTech индустрията в България се развива с бързи темпове и не изостава от европейските тенденции. Тя помага на потребителите да използват финансови услуги по-бързо, лесно и ефективно онлайн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35
Виктор Лилов

Виктор Лилов стана първият български ученик със злато от най-силните турнири по биология и химия

Българските ученици спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. На най-престижния турнир по биология за годината в света българите премериха знания с 320..

публикувано на 17.07.24 в 14:31