Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически турбуленции в София заради НАТО в Черно море

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бяхме свидетели през отминаващата седмица на словесни престрелки и предизборни политически турболенции по повод засилването на присъствието на НАТО в Черноморския регион. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов първи „откри огън” след като служебният министър на отбраната Стефан Янев потвърди на срещата на НАТО в Брюксел подкрепата на София за курса на Алианса в Черно море. „Козируваха в Брюксел а после казват, че аз съм бил послушко”, отсече Борисов и припомни своята позиция от лятото на миналата година срещу сформирането на флотилия в Черно море, която да се противопостави на евентуална руска агресия. Тогава, като министър-председател на България, той заяви, че иска да има не бойни кораби и подводници а „лодки, платноходки и туризъм”.

Турбуленциите се засилиха, след като в „престрелката” се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя насочи „огъня” срещу политическия противник Бойко Борисов. „Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, но нещо не му се получава”, заяви Нинова и припомни, че именно правителството на ГЕРБ, на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година, е подкрепило плановете за засилено присъствие на Алианса в Черноморския регион предвид ситуацията около Крим и Украйна. Бойко Борисов не й остана длъжник с репликата: „Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма до влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен, ако не бях, щях да я сравня с някоя друга птица”. Корнелия Нинова уточни, че нейната партия е „против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм” и е „за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона”.
В дискусията се включи и президентът Румен Радев, като подкрепи „засилването на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море”. Той заяви, че ученията в региона „не съдържат заплаха за лодките, платноходките и туризма” и че „планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава, нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия”, която бе лансирана от Турция и отхвърлена от България. Радев прикани всички политически сили да си дават сметка по време на предизборната кампания, че „темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност”.

Но да оставим настрана предизборното говорене на българските политици. Настаняването на американски военни и бойна техника в полигона „Ново село” за ротационни учения, както и засилването на военноморските маневри на НАТО включително в българската акватория на Черно море няма как да не предизвикат ответна реакция на Москва. Със сигурност, според някои международни наблюдатели, новата динамика на НАТО ще дестабилизира Черноморския регион а Русия вече е насочила свои ракети срещу България. Други пък виждат резон в думите на Борисов по отношение на „лодките, платноходките и туризма”. Миналата година нестабилната обстановка в съседна Турция породи прилив на чуждестранни туристи по българското Черноморие и добри печалби в бранша. Дали ще е така и това лято?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин в Софийското поле

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в склада за фойерверки между гр. Елин Пелин и гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но..

публикувано на 25.07.24 в 20:55

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00