Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъгла в начало на предизборната кампания в България

Снимка: БГНЕС
От 24 февруари до 24 март включително България е в предизборна кампания. Някои събития преди старта й продължиха практиката за промени в изборните правила в последния момент и създадоха неясноти, които повдигат сериозни въпроси.

Сезиран от омбудсмана Мая Манолова, часове преди старта на кампанията, Конституционният съд отмени санкциите за негласуване с аргумента, че противоречат на Конституцията. Съдът обаче остави валиден член 3 от Изборния кодекс, по чиято сила гласуването е задължително и въпреки отмяната на санкциите формално то си остава такова. Задължително гласуване в света се използва основно за стимулиране на избирателната активност, но в България този ефект не може да бъде преценен, защото задължително гласуване имаше само на последните президентски избори. Омбудсман Манолова обаче е доволна от развоя на нещата и предлага вместо за санкции при негласуване политиците да помислят за стимули за гласуването. Това разбира се не може да стане сега, а само след изборите и само ако новоизбраните политици пожелаят.

Предизборната кампания стартира, без да се знае ще има ли условия за машинно гласуване във всички избирателни секции. За доставката на машини се кандидатира само една фирма, но нямаше становище дали тя отговаря на предварителните технически и финансови условия за доставка. Според ЦИК и служебното правителство липса на машини не би било нарушение на избирателните права, защото остава възможността за гласуване с хартиени бюлетини, но според други неизпълнението на това условие може да даде основания за оспорване на изборните резултати.

Към старта на предизборната кампания нямаше информация за броя на желаещите да гласуват зад граница, нито за местата за разкриване на избирателни секции в чужбина. Формално това не е проблем, защото срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 28 февруари, а за определяне на местата на изборните секции – на 4 март. Проблем обаче, при това много чувствителен, е, че за разлика от сънародниците им в родината, българите в чужбина няма да могат да гласуват преференциално, нито да избират независими кандидати. Това произтича от факта, че въпреки протестите и въпреки политическите обещания,  не се стигна до обособяване на изборен район „Чужбина“, в който освен за партийни листи да може да се гласува и преференциално за някой от включените в тях кандидати.

В крайна сметка, фатални неразбории преди изборите на 26 март няма и вотът не е реално застрашен. Има обаче хронично неудовлетворение от политиците, което засилва желанието за промяна, регистрирано от всички социологически проучвания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05