Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смелата приключенка Хайди се превърна в най-обичаното коте в интернет

БНР Новини
Снимка: личен архив на Данаил Нешев

Те крачат ведро през света, ала следите им са само горе, в планината, където слънцето все още не е отмило последните владения на зимата. Големи мъжки стъпки и деликатни дупчици, оставени от котешките лапи в снега. Това са те – двама неразделни приключенци, които си дават любов, доверие и красота в споделената си страст да пътешестват.

Снимка
Данаил Нешев и котето му Хайди вече десет месеца кръстосват пътищата и опознават най-хубавите кътчета на родината. През зимата най-често можем да ги срещнем в Родопите, където малката авантюристка смело гази в преспите, притичва по ски пистите и лети във въздуха на открит лифт. А после споделя приключенията си във фейсбук. Пухкавелка Любопиткова – Хайди има близо 4000 приятели, които, обсебени от нейния живот, с трепет чакат кратките истории от „тати” и мечтаят поне веднъж да я засекат на живо.

Снимка



Котката е най-щастливото същество, когато е навън, когато има приключения и пътува. Затова Хайди е навсякъде с мен
– разказва Данаил Нешев. – Сега с новите комуникации мога да споделям тези наши приключения, но не искам Хайди в никакъв случай да се превръща в звезда. Хората си имат свои домашни любимци и бих искал те да видят какво може да се направи с едно такова животинче. И просто да ги заредя и заразя с красота – и на природата, и на Хайди. Предизвикателство е да творя красота в живота си и същевременно тя да се отразява и на другите и те да пожелаят също да направят нещо подобно.

Снимка

СнимкаДани взел бялото пухкаво коте, когато било на 20 дни и веднага го качил на мотора си. Оказало се безстрашно като него – и как иначе, щом споделят не само един и същ характер, но и общата душа на приключенец. Защо обаче всички обичат Хайди?

Обичат я, защото тя самата го предизвиква – много фино същество е, впечатлява със своите чар и послушание. Другото нещо е, че повечето хора, които ни харесват, са сходни на нас и просто си приличаме по интереси – смята нейният стопанин.

Часовникар, калиграф и какво ли още не, Данаил Нешев с дарбата на психолог е успял да проумее същността на котката, може би защото цял живот я е предпочитал за любимец.

Котката е невероятно умно същество, но много хора бягат от нея, защото тя изисква да бъдеш себеотрицателен – казва той. – Котката е самостоятелна, тя е с поставени цели пред себе си, има собствена посока. И когато се съобразяваш с нея, можеш да извадиш неподозирани реакции и благодарност, каквато никое друго животинче, а понякога и хора, не могат да ти дадат. Но преди това трябва малко да забравиш себе си. А повечето хора, за съжаление, растат като невероятни егоисти – те искат да получават само безрезервна любов. Кучето дава тази любов, то е лесно, винаги маха с опашка и е на разположение. Затова и хората обичат кучетата, защото няма нужда да им дават нищо. Докато при котката ангажиментът е да проявиш финес, да я разбереш, да влезеш в нейната кожа, за да получиш това, което е в природата й.

Снимка
И тъй като котките копират човешкия характер, а Хайди и Дани са еднакви по душа, те водят и еднакъв начин на живот. И с примера си отправят простичко послание към хората – и те да пробват какво може да се получи, когато бъдат в хармония със себе си и с околния свят.

Аз по принцип далечни неща не мисля, набелязвам само някакви точки, пък както дойде в живота – казва стопанинът на Хайди за пътешествията през пролетта. – Но тя ще води, доколкото ми е възможно, приключенски живот – било в морето или по планините, и ще се постарая навсякъде да бъде с мен. От много години съм си поставил за цел да живея интересно, да създавам спомени, а Хайди просто споделя моя начин на живот.


Ако и вие като мен мечтаете да срещнете Хайди, оглеждайте се за следи! Все още не е късно да последвате големите мъжки стъпки и деликатните дупчици, оставени от котешките лапи в снега.

Снимка


Снимки: личен архив на Данаил Нешев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06