Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Playtime – нов албум на Йордан Владев

Снимка: личен архив

Йордан Владев е мултиинструменталист и се справя еднакво добре не само като изпълнител, но и като разказвач на музикални приказки. Доказателство за това е поредният му албум, озаглавен Playtime. В него музикантът е  включил осем пиеси.

Албумът съдържа пиеси, които определям стилово като джаз, но в тях има и фънк елементи, преобладават неравноделни размери. Композиците са изцяло авторски. В Playtime участват и приятели, мои колеги. Аз свиря на няколко инструмента– пиано, китара и бас. Заедно с мен участва и моята съпруга Таня Никлева-Владева, която е хоров диригент, но тук свири на флейта. Друг много добър музикант, с който съм в партньорство, е пианистът Калин Жечев. Андрей Велков е барабанист и перкусионист, който също има своето място в Playtime. За участията ни „на живо“ съм поканил италианския басист Даниеле Феббо, който в момента следва в НМА „Панчо Владигеров“. А за последната пиеса съм поканил Николай Николов, който също свири на бас. Този албум  успях да издам след тригодишен труд. Това беше стара мечта – да направя инструментален албум и то конкретно с тези пиеси.

По-често композирам театрална, филмова и детска музика. Може би затова едва сега намерих време за Playtime. Официалната му премиера бе в края на миналата година в „Студио 5”, в НДК. Имаме покани да изпълняваме пиесите от албума на различни фестивали. Аз съм доволен до сега от публичната изява, която той получи.

Йордан Владев сподели още, че това е десетият му, а може би и единадесети авторски албум. За него не е важно колко албума е направил, а какво е посланието, което музиката му носи на хората. Занякои от предишните си проекти разказва отново авторът на  Playtime:

Първият беше изцяло с авторски, детски песни. Вторият обаче бе в колаборация с деца от детска актьорска работилница „Хлапета“. В него целта ми беше те да участват със свои идеи за мелодии и текстове. Така че той е наш, общ проект. Няколко песни от албума съвсем заслужено влязоха в учебниците по музика – като „Камилска история”, а песента „Коза” спечели конкурса за детска песен „Сладкопойна чучулига” в Бургас. Следват проекти с музика за филми и спектакли, като някои от тях са особено важни за мен. Сред тях са „Жълтата гостенка” и „Сердирикон”. Вторият е направен по древни легенди от времето на древна Сердика и бе представен в откритите руини до Ротондата в центъра на София.

Освен като инструменталист, аранжор и композитор, Йордан Владев е известен и като преподавател в Музикален център АrtLibitum, който е създал заедно със съпругата си.

Това беше друга моя мечта, която реализирахме преди седем години. Искахме повече хора да сбъднат като нас своите мечти, докосвайки се до музикалното изкуство в различни негови форми. Като всяко начало, и това беше доста трудно, но успяхме да развием много успешно АrtLibitum. Сред желаещите да се занимават с музика не са само деца. С мои колеги преподаваме различни инструменти – пиано, китара, бас китара, флейта, ударни, поп, рок и джаз пеене. При нас се изучават и дисциплини като тонрежисура, дирижиране, оркестрация, аранжиране, работа със синтезатори и т.н. Това са специалности, търсени от хора, на които им е трудно да съвместят желанията си с висше музикално образование. Тук те получават конкретно обучение по дадена специалност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15