Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Христова: Всяка жена е красива по свой начин

БНР Новини
Снимка: личен архив

Известно е, че празникът на жената 8 март води началото си от протеста на шивачките в Ню Йорк през далечната 1857 г. Но знаете ли, че България е сред страните, които първи отбелязват този ден – през 1911 г., само година след неговото обявяване за празник? Днес след повече от век работодателите, както навсякъде по света, не са толкова щедри към женския труд. Но България има и с какво да се похвали, като например с второто си място в ЕС по брой жени учени и инженери. Българката смело игнорира поговорката, че две дини под една мишница не се носят. Наред със стремежа си за професионално израстване, тя пъргаво върти домакинството и е всеотдайна майка. В тези условия обаче доколко валидна остава теорията за мъжа и жената, като двете половинки на едно цяло? Не се ли деформира ябълката? С този въпрос се обръщам към Диана Христова, инструктор по комбинирана гимнастика – красива, интелигентна, обаятелна, енергична, силна и чувствена – жена, която притежава всички качества, за да се чувства добре в собствената си кожа.




СнимкаТази теория по принцип е вечна, но днес е малко по-различна, тъй като жената е успешна, почти колкото мъжа, а понякога и по-успешна. Това поражда известни промени във взаимоотношенията между двата пола. Струва ми се, че позабравихме малко романтичните моменти, но за това сме виновни и ние, жените, смята Диана.

Тя обаче е убедена, че въпреки предизвикателствата и динамиката на днешния ден, българката успява да поддържа живо женското си очарование: Всяка жена е женствена по свой начин и това е хубавото – че всички сме различни, споделя инструкторката. За нея тайната на успешната реализация на жената е в това, да изпитваш удовлетворение от работата си, тя да те прави щастлива. За нея това е спортът. И тук, както се казва, всичко започва от детството:

Като малка се занимавах 8 години с класически и модерен балет, но после прекъснах. По-късно започнах да обикалям залите и да търся моя любителски спорт. Хареса ми комбинираната гимнастика. За мен това е прекрасен спорт за всяка жена. Той оформя много добре тялото, не изморява, натоварването не е тежко. Преминах съответните обучения и станах инструктор. Преди година при нас дойдоха колеги от Италия. Те внесоха в България един нов стил – супер джъмп. Обучиха ни, получихме съответните сертификати и започнахме да водим и този стил, споделя Диана, като пояснява:

Супер джъмп – това е една страхотна тренировка. Тя се изпълнява на батут, на който под формата на танцови движения и подскачане ние моделираме нашето тяло за много кратко време. Това не е тренировка за правене на маса и мускули, а за бързо изгаряне на мазнини, затова е подходяща и за пълни хора. Изключително забавно! След всяко занимание хората, които идват в залата, са много доволни и на лицата им личи щастието от това, което са правили.

Както гласи притчата: каквото направиш, това ще ти се връща, а на тренировка Диана изцяло се раздава:

Аз се опитвам да им дам една качествена тренировка. Искам като излязат от залата, да се чувстват положително заредени, стегнати и щастливи – казва инструкторката. – Много усилия полагам в занятията да включим работа върху всички групи мускули. Искам след време хората, които идват при мен, като се погледнат в огледалото, наистина да видят, че тренировките дават резултат.

Сред спортистите-любители е популярна фразата: „Тренирай! Никой няма да се влюби в характера ти от пръв поглед!”. Но какви са грешките, които допускат жените в грижа за привлекателната си форма?

Те са две. Първата е неправилното хранене, което включва най-вече драстичните диети и безсмисленото взимане на хапчета за потискане на апетита. Храненето е нещо индивидуално, всеки има различен метаболизъм. След 40 години метаболизмът намалява и започваме да се съобразяваме с храната, която поемаме, да намаляваме въглехидратите. Но аз смятам, че има и друг начин. Не е въпросът да се ограничаваме в храната, а да увеличим тренировките. Колкото повече тренираме, толкова повече можем да си позволяваме, е категорична Диана, а в днешния празничен осмомартенски ден:

Аз мога да пожелая на жените само да бъдат себе си и да вярват в себе си! Честит празник! И се забавлявайте много!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59