Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 години Пролетен радиоконкурс на БНР

Снимка: архив

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 16-о число на месеца.

Обявеният през 1970 г. от тогавашното Радио София Пролетен радиоконкурс за нови български забавни песни става ежегодна проява, запазена и до днес. В продължение на 47 години композитори, аранжори, текстописци и изпълнители представят новата си продукция пред милионите радиослушатели. Различаващ се от повечето конкурси, Пролетният аналогично се свързва с един от най-хубавите сезони, като регламентът за участие в първите 20 години от неговото провеждане е  изисквал от песните да бъдат умело съчетани с подходящ текст, леснозапомняща се мелодия, нови идеи в музикалната структура и най-важното, да не са излъчвани в програмите на радиото.

Първият конкурс се е състоял през март 1970 г. като общият брой селекционирани от специална комисия тогава песни за финалния кръг е бил 15. Слушателските писма са били основния критерии за подреждането им. Интересен е фактът, че за първото издание на конкурса – „Пролет”-70 музикалните редактори получили 1800 писма.

Утвърдени тогава наши композитори представят песни в Първия пролетен радиоконкурс: Петър Ступел, Ангел Заберски, Иван Стайков, Йосиф Цанков, Димитър Вълчев, Атанас Бояджиев, Светозар Русинов, Зорница Попова и др.

„Яворова пролет” на композитора Светозар Русинов по текст на Димитър Точев е първата в историята на конкурса песен с най-много слушателски писма, изпълнена от триото Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. В дългогодишната история на Пролетния радиоконкурс от него са излезли стотици български песни, голяма част от които са се превърнали в шлагери и са станали любими на много поколения почитатели на българската попмузика, като „Ручей“ (1978 г.) – музика и аранжимент Янко Миладинов, текст Димитър Точев, изпълнена от Лили Иванова и Асен Гаргов и „Пролетна умора“ (1984 г.) – музика Стефан Димитров, текст Миряна Башева, изпълнена от Благовест и Светослав Аргирови.

В момента приключи вторият кръг на 48-то издание и всеки ще може съвсем скоро да гласува онлайн за 12-те песни-финалисти. Всички победители от 1970 насам могат да бъдат чути тук.

Песента „Мартенички“ в изпълнение на ДВГ „Радиодеца” оглави класацията на слушателите на Радио България за миналия месец.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък – диск с последната продукция на БНР: Роземари Брод (Германия),
Джордж Дериндж (САЩ) и Мигел Рамон Баусет (Испания).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05