Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да отлага трудното, да управлява без стратегическо мислене

Евгений Дайнов и Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Избори 2017 ще се запомнят с намесата на две държави в тях – Русия и Турция, и с националистическите изстъпления на границата ни в опита да бъдат спрени български граждани от упражняването на конституционните им правомощия. Ще се запомнят и с един христоматиен пример – как се губят спечелени избори от БСП.

В момента, в който Корнелия Нинова каза, че демокрацията ни е отнела много и че трябва да се обичаме с братския руски народ, да правим руски проекти, да национализираме ЧЕЗ и ред други неща, българският гласоподавател се мобилизира и направи заграждение, за да се опази от студените ветрове, навяващи от Кремъл – обяснява политологът Евгений Дайнов неочаквано високия резултат за ГЕРБ и прогнозира: Така че няма да има онова преподреждане, което Путин си мислеше, че ще постигне. Кремъл ще има групички от хора в отделните парламентарни групи. Най-много те ще бъдат в БСП и в т.нар. патриоти, но цяла парламентарна група Кремъл няма да има.

Що се отнася до бъдещата коалиция, победителят в изборите е поставен в положението на Сергей Станишев през 2013 г., когато в НС имаше твърде малко партии и всяка от тях носеше щети, смята Евгений Дайнов. След незаконното спиране на гласоподаватели на границата, Бойко Борисов много трудно ще убеди западните си партньори, че се кани да управлява с „Обединените патриоти”. Евгений Дайнов не изключва възможността т.нар. патриоти в крайна сметка да предпочетат БСП, още повече че Валери Симеонов вече изтъкна голямото сходство в предизборните програми.

Социологът от „Галъп” Първан Симеонов прогнозира, че най-вероятно ГЕРБ ще влезе в коалиция с „Обединените патриоти” с подкрепата на „Воля” и в критични моменти на ДПС. Европа обаче трудно ще приеме съвместно управление на разпознатите от самата нея проевропейски сили заедно с националисти, казва още той. Най-важният въпрос обаче е каква политика ще провежда новото правителство – на реформи или на бетониране на мафията.

Не знам дали е бетониране на мафията, защото мафията е навсякъде – категоричен е Първан Симеонов. – По-скоро е бетониране на безвремието, на управлението ден за ден, на ненужното харчене и когато някой скочи да протестира – още харчене. Опасявам се обаче, че и друг да дойде на власт, това няма много да се промени. Аз не чух заявките на левицата, а по-скоро някакви социал-национални послания с ревизионистки патос спрямо ЕС. Но най-важният въпрос за България е, че рано или късно ще трябва да започне да реже разходите и тогава ще последват социална болка, протести, падане на рейтингите. Ние обаче не можем цял живот да правим политика, крепейки рейтинга си; да предизвикваме избори, за да съхраним честолюбието си; да променяме изборната система, за да запазим политическия си живот; да казваме на хората, че демокрацията ни е отнело много, за да спечелим изборите. Идва момент, в който България ще трябва да каже – не можем повече да плащаме за ненужни университети, да поддържаме неефективно здравеопазване и раздута администрация. България продължава да отлага трудното, да управлява без стратегическо мислене. Ето това трябва да се промени и поне малко да се изтика мафията. Но аз не съм оптимист.

Никой няма интерес от никакви реформи! – отново коментира Евгений Дайнов и добавя:

Е, очакваме повече от същото – след като в парламента не влезе никой, който би могъл да противостои на модела „Кой” за феодализация на страната на мястото на гражданското общество и демокрацията. Но те ще прекалят, тъй като няма да има кой да им напомня за разни неща и ще направят някоя глупост като назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А след като будните граждани не са представени, те много лесно ще използват единствения инструмент на разположение и това е масовият протест. Така че политиците ще си играят с огъня, ако решат окончателно да мафиотизират страната. Лошата новина е, че за да покажат, че няма да бъдат върнати в комунизма, на българите им се наложи да подкрепят крепителя на олигархията Бойко Борисов. Цената на олигархията обаче винаги е бедност и несправедливост – това още Аристотел го е писал, заключава политологът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20