Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български продукт побеждава заседяването и стимулира интереса към математиката сред децата

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ученици, очакващи с нетърпение урока по математика – това е резултатът от системата Jumpido, разработена от братята Кирил и Дилян Русеви и Никола Косев. Какво точно представлява тя, разказва Кирил:

Jumpido е образователна система, която помага на децата в класната стая да учат математика по-добре и ги ангажира физически. Системата включва сензор и образователни игри. Децата застават пред сензора, който чрез софтуер разпознава телата им и те с движения на тялото играят игрите. Могат да управляват курсора на екрана с ръка, да скачат, клякат, ритат, в зависимост от игрите и действията, които сме създали за тях. Jumpido съчетава елементи от традиционното образование с движението.

А защо математика? От една страна, тя улеснява индивидуалния подход – съдържанието се адаптира към нивото на всяко дете. По този начин Jumpido помага на учителите. Освен това, още в самото начало, идеята е била продуктът да се разпространява и извън България. Според екипа, математиката е най-лесният начин, по който да достигнат до децата от целия свят:

Проблемът, който се опитваме да решим е универсален. Той се изразява в това, че много често в класните стаи липсва движение. Фактът, че се фокусираме върху математиката, ни позволява да го решим по полезен и забавен за децата начин. Ние правим съдържанието, което те виждат, по-интересно чрез игри. Всички деца обичат да играят игри. Jumpido е част от образователната система на 19 държави на пет континента. Преди около месец започнахме да работим с наш партньор в Южна Корея. В момента работим за това 20-ата държава да бъде Мексико.

СнимкаЦелевата група на Jumpido са деца между 6 и 14 години. В момента в България системата се използва в 130 училища – както в София, така и в по-малките градове из цялата страна:

Учителят може да прецени дали Jumpido да бъде награда, която да включи в часа, или да го интегрира като упражнение в самия урок. Когато създавахме всяка една от различните игри, които съставят Jumpido, ние се опитахме да влезем в ролята на дете – какво им е интересно, какво правят в момента. Например, какви приложения използват, какви игри играят на смартфона, по какъв начин биха работили и се опитахме да копираме това. Погрижихме се и за красивите анимации и интересните герои, за да могат децата напълно да се потопят в атмосферата на Jumpido.

В момента екипът работи по нов проект, който се очаква до средата на април да е напълно готов и да започнат неговите презентации пред учителите:

Следим развитието на тези технологии, защото според нас те са бъдещето. Текущото поколение технологии в класните стаи са базирани на докосването (touch screen) – таблети, смартфони, интерактивни дъски. Ние смятаме, че следващото голямо нещо, което ще се случи в световното образование, са точно технологии като Jumpido – базирани но глас, движение и сензори, защото това е най-естественият начин, по който можем да работим и да управляваме всяка една система.

Любопитен факт е, че компания с персонал от 500 души в САЩ е разработвала подобен на Jumpido софтуер, но българският проект се оказва в доста по-напреднала фаза и сега американската компания е дистрибутор на българската система.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27