Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Каритас” изпраща доброволци в класните стаи, за да учат децата на бежанците на български език

БНР Новини

Докато държавата все повече абдикира от грижата за бежанците и с отмяната на постановлението за интеграцията им рискува наказание от Европейския съюз. Докато прокуратурата отказва да потърси отговорност за изстъпленията на националистите, които прогонват семейства с бежански статут и сеят омраза между българи и чужденци, интеграцията на мигрантите и подобряването на качеството на техния живот у нас лежи основно на милостта на неправителствените организации.

Още през този месец в столичните училища, в които учат деца на бежанци, ще влязат доброволци, за да им помагат в усвояването на българския език. Това е най-новата програма на “Каритас – София” по отношение на хората, бягащи от войни.

“Каритас – София” има няколко проекта и един център за интеграция на бежанци и мигранти, който се казва “Св. Анна” – разказва Диана Недева, координатор “Доброволци” в организацията. – В техните рамки работим с деца и възрастни в регистрационно-приемателните центрове и с хора, живеещи на външни адреси. Най-новото, което предстои, е доброволци да помагат на децата на бежанците в усвояването на българския език. Проектът засега ще бъде само в София и ще се осъществява в училищата, където учат тези деца. Предвижда се доброволците, поне веднъж седмично, в продължение на един астрономически час да се занимават с тях. Децата със сигурност се нуждаят от тази допълнителна подкрепа, тъй като българският не е родният им език, а и някои са пристигнали съвсем наскоро в страната. Обучението ще бъде преди или след часовете, като доброволецът ще се среща с едно или няколко деца едновременно в зависимост от възрастта им и техния брой в даденото училище. Изобщо ще се съобразяваме спрямо всеки конкретен случай как заниманията да бъдат най-добре организирани.

СнимкаМакар че няма точна статистика колко от тези деца ходят на училище, в края на м.г., по данни на Агенцията за бежанците, от всичките над 2000 непълнолетни, приети в центровете за бежанци, само 55 влизат в клас. В благотворителната организация на Католическата църква смятат, че децата на бежанците не получават достатъчна подкрепа в усвояването на българския език. Затова и помощта, според тях, трябва да дойде от всички нас – достатъчно е да отделим малко време, за да помогнем на някое дете да напише своите домашни и да си поговорим с него. Друг проблем, с който понякога се сблъскват децата на бежанците, е враждебното отношение от страна на техните съученици. Необходимо е да се говори както с родителите на българчетата, така и със самите тях, за да се разсеят предразсъдъците, защото липсата на информация поражда страхове, смята Маргарита Спасова, координатор на проект “Бежанци” в “Каритас – София”. В този смисъл, изключително важно е местната общност да се включва в интеграционните дейности, включително и с доброволчески проекти, убедена е тя.

Снимка

Нашите доброволци са хора с различно образование, с разнообразни професии, не всички са българи – имаме например чуждестранни студенти в София, и е изключително важно, когато тези хора работят за една обща кауза. Защото при контакта си с търсещите закрила, те научават какви ли не неща и виждат, че много от това, което четат и слушат, всъщност не е вярно. Те имат невероятната възможност за културен обмен и да се запознаят с истинските хора – онези зад статистиката и числата. И след това, същите тези хора разпространяват информацията сред роднини и сред приятели и това много спомага за промяната на стереотипите, които съществуват в обществото
.

Макар и по-малка общност у нас, Католическата църква чрез своята благотворителна организация “Каритас” проявява загриженост и милосърдие спрямо бягащите от войни хора. Остава да се запитаме кога и православното вероизповедание ще направи подобен жест.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10