Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато традициите и иновациите си помагат

БНР Новини

Когато заговорим за успешни учебни програми, винаги възникват спорове между привържениците на традиционното и тези, които залагат на новите идеи и методи, с надеждата, че знанията могат да бъдат поднесени по-интересно, а тяхното натрупване– свързано с по-малко усилия и по-кратки срокове. Все пак има места, на които традиции от преди повече от 100 години си взаимодействат със съвсем нови и съвременни програми за обучение. Такъв пример е mрофесионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Открита е през 1909г. като Дърводелско училище с 12 ученици, които минават 6-месечен курс на обучение с възможността да изберат една от двете специалности – столарство или стругарство. Само 3 години по- късно обучението е вече 3-годишно. Започват да се откриват и нови отдели като коларо-железарския, бъчварския, тапицерския, градостроителния и т. н. разказва инженер Зоя Петрова, директор на гимназията, и продължава:

Снимка

Днес в нашето училище учат повече от 300 ученици, а специалностите са горско и ловно стопанство с интензивно изучаване на английски език, горско стопанство и дърводобив, механизация на горското стопанство, производство на мебели, и дърворезбарство. През следващата учебна година ще имаме и още една – парково строителство и озеленяване.

Училището разполага с богата материално-техническа база. Към основната сграда има и общежитие, а столът е с топла връзка към него, за да се наподоби максимално домашната среда. В обучението традиционните практики и съвременните технологии се допълват. Така учениците усвояват майсторството на старите занаятчии и в същото време овладяват най-модерните техники в дървообработването. Тези, които изучават предмети, свързани с опазването на природата, провеждат някои от лекциите си в открита класна стая сред гората, където има и помещения за спане. Участвати в конференции, на които представят собствени електронни изобретения. Йордан Христов – ученик от 12-и клас разказва:

Снимка

Бяхме участници в „
VIНационална младежка конференция“, организирана от Лесотехническия университет в София. Представихме идея за електронно помагало по дендрология, което да улесни учениците при разпознаването на видовете храсти или дървета. В него са включени всички семейства и родове на дървесните видове. Тъй като е във визуален вид, улеснява и запомнянето. Получихме предложение от самия университет за съвместна работа по помагалото.

Според Адриан Шишманов, преподавател по география и история в гимназията, да си учител на млади хора, които имат интерес към природата, занаятите и изкуствата, е вдъхновяващо:

Снимка

Със сегашните ученици се работи много интересно, защото имат разностранни интереси и занимания. Това ни провокира и нас – учителите, да поддържаме интереса. Аз например се опитвам да свързвам традиционните дисциплини, които преподавам, с техните специални предмети. За мен гимназията има и сантиментална стойност. Завършил съм тук, а сега продължавам семейната традиция като баща си, който също беше преподавател повече от четири десетилетия в „Сава Младенов“. Целият ми съзнателен живот е свързан с това училище.

Снимка

Тетевенската гимназия съчетава български и международни програми. От 2007 г. работи по програма „Леонаро да Винчи“, а сега и по „Еразъм+“. По тях всяка година 15 ученици провеждат практиката си извън България. Досега домакини са били Полша, Чехия и Франция – разказва Александра Христова ученичка в гимназията, и продължава:

Аз участвах през февруари 2016 г. при „Задруга на занаятчиите“в град Музон, Франция. Преди да заминем, преминахме езиково обучение, културна и професионална подготовка, а след като се върнахме, получихме европейски сертификати с отлична оценка от Центъра за развитие на човешките ресурси. Работехме в реална среда със съвременни машини и техники, което беше много полезно за нас.

Снимка

Някои от инициативите на учениците са напълно в духа на традицията като „Седмицата на гората“, в която се почиства коритото на река Вит и се залесяват райони. От 5 години училището ни е организатор и домакин на международното състезание „Млад дървосекач“ – научаваме от Марин Петров – ученик от гимназията и един от наградените в него. Участниците са ученици като нас от професионални училища от Сърбия, Македония, Босна, Херцеговина, Чехия, Испания. До този момент всяка година нашата гимназия заема челните места.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01