Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато традициите и иновациите си помагат

БНР Новини

Когато заговорим за успешни учебни програми, винаги възникват спорове между привържениците на традиционното и тези, които залагат на новите идеи и методи, с надеждата, че знанията могат да бъдат поднесени по-интересно, а тяхното натрупване– свързано с по-малко усилия и по-кратки срокове. Все пак има места, на които традиции от преди повече от 100 години си взаимодействат със съвсем нови и съвременни програми за обучение. Такъв пример е mрофесионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Открита е през 1909г. като Дърводелско училище с 12 ученици, които минават 6-месечен курс на обучение с възможността да изберат една от двете специалности – столарство или стругарство. Само 3 години по- късно обучението е вече 3-годишно. Започват да се откриват и нови отдели като коларо-железарския, бъчварския, тапицерския, градостроителния и т. н. разказва инженер Зоя Петрова, директор на гимназията, и продължава:

Снимка

Днес в нашето училище учат повече от 300 ученици, а специалностите са горско и ловно стопанство с интензивно изучаване на английски език, горско стопанство и дърводобив, механизация на горското стопанство, производство на мебели, и дърворезбарство. През следващата учебна година ще имаме и още една – парково строителство и озеленяване.

Училището разполага с богата материално-техническа база. Към основната сграда има и общежитие, а столът е с топла връзка към него, за да се наподоби максимално домашната среда. В обучението традиционните практики и съвременните технологии се допълват. Така учениците усвояват майсторството на старите занаятчии и в същото време овладяват най-модерните техники в дървообработването. Тези, които изучават предмети, свързани с опазването на природата, провеждат някои от лекциите си в открита класна стая сред гората, където има и помещения за спане. Участвати в конференции, на които представят собствени електронни изобретения. Йордан Христов – ученик от 12-и клас разказва:

Снимка

Бяхме участници в „
VIНационална младежка конференция“, организирана от Лесотехническия университет в София. Представихме идея за електронно помагало по дендрология, което да улесни учениците при разпознаването на видовете храсти или дървета. В него са включени всички семейства и родове на дървесните видове. Тъй като е във визуален вид, улеснява и запомнянето. Получихме предложение от самия университет за съвместна работа по помагалото.

Според Адриан Шишманов, преподавател по география и история в гимназията, да си учител на млади хора, които имат интерес към природата, занаятите и изкуствата, е вдъхновяващо:

Снимка

Със сегашните ученици се работи много интересно, защото имат разностранни интереси и занимания. Това ни провокира и нас – учителите, да поддържаме интереса. Аз например се опитвам да свързвам традиционните дисциплини, които преподавам, с техните специални предмети. За мен гимназията има и сантиментална стойност. Завършил съм тук, а сега продължавам семейната традиция като баща си, който също беше преподавател повече от четири десетилетия в „Сава Младенов“. Целият ми съзнателен живот е свързан с това училище.

Снимка

Тетевенската гимназия съчетава български и международни програми. От 2007 г. работи по програма „Леонаро да Винчи“, а сега и по „Еразъм+“. По тях всяка година 15 ученици провеждат практиката си извън България. Досега домакини са били Полша, Чехия и Франция – разказва Александра Христова ученичка в гимназията, и продължава:

Аз участвах през февруари 2016 г. при „Задруга на занаятчиите“в град Музон, Франция. Преди да заминем, преминахме езиково обучение, културна и професионална подготовка, а след като се върнахме, получихме европейски сертификати с отлична оценка от Центъра за развитие на човешките ресурси. Работехме в реална среда със съвременни машини и техники, което беше много полезно за нас.

Снимка

Някои от инициативите на учениците са напълно в духа на традицията като „Седмицата на гората“, в която се почиства коритото на река Вит и се залесяват райони. От 5 години училището ни е организатор и домакин на международното състезание „Млад дървосекач“ – научаваме от Марин Петров – ученик от гимназията и един от наградените в него. Участниците са ученици като нас от професионални училища от Сърбия, Македония, Босна, Херцеговина, Чехия, Испания. До този момент всяка година нашата гимназия заема челните места.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00