Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорите за ново правителство са все още във фаза на експертни консултации

Снимка: БГНЕС

Две седмици след предсрочните парламентарни избори в България същински преговори за съставяне на новото правителство не се водят, а има разговори на равнище експерти за обща управленска програма. През седмицата все пак се очертаха ясно няколко важни неща. На най-високо политическо равнище между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ беше поет курс към съставяне на управляваща коалиция между тях. Двете формации се разбраха новото правителството да е с ясен мандат от 4 години и премиер Бойко Борисов. На този етап е очевидно, че новата партия „Воля“ на бизнесмена Марешки няма да е коалиционен партньор в правителството. От ГЕРБ обаче заявяват, че допълнителна подкрепа в парламента би била добре дошла.

Целта на експертните разговори е предизборните програми на ГЕРБ и „патриотите“ да бъдат преработени в обща управленска програма. Приоритети, от които ГЕРБ твърди, че няма да отстъпи и които ще са водещи от първия ден на новото правителство, са борба с бюрокрацията и корупцията, съдебната реформа, образованието, битова престъпност. През седмицата един от съпредседателите на коалиция „Обединени патриоти“ - Красимир Каракачанов, разкри пред БНР, че по темата за битовата престъпност има абсолютно съгласие и вече са набелязани мерки, а по темата за увеличаване на пенсиите, към което ГЕРБ има резерви, се търси компромис. Различията по въпроса за въвеждане на мажоритарна избирателна система, на което ГЕРБ твърдо държи и на което „патриотите“ се противопоставят, също остават, но според Каракачанов не могат да спрат разговорите за общо правителство.

Отворените въпроси, свързани с управленската програма, на този етап не позволяват да се преговаря. Това са съставът и разпределянето на отговорностите в коалиционния кабинет. Междувременно през седмицата стана ясно, че президентът Румен Радев вероятно ще свика новия парламент след Великден, което внася допълнителна яснота около перспективата за ново управление. По конституция президентът връчва мандат за съставяне на ново правителство първо на партията, която е спечелила изборите, а ако приемането на мандата приключи успешно - предлага на парламента да избере кандидата за премиер. После депутатите гласуват също състава и структурата на Министерския съвет. В средите на партия ГЕРБ има очакване оглавяваното от нея правителство да бъде избрано до края на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00