Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуството да фотографираш невидимото може да ремонтира сграда

БНР Новини

Да заснемеш с фотоапарата си невидимото и по този начин да ремонтираш сграда е твърдение, което звучи толкова абстрактно, колкото и „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”. Приликата обаче е съвсем привидна, тъй като в случая се пренасяме директно в сферата на сериозната наука и професионалната фотография. Възможността да хвърлим поглед в невидимото дължим на ученици от Софийската математическа гимназия. Те организираха благотворителна изложба със собствени астрофотографии. Събраните средства ще послужат за ремонт на Софийската астрономическа обсерватория, която не е ремонтирана десетилетия.

СнимкаДоц. Евгени Овчаров – ръководител на катедра „Астрономия” към Физическия факултет на СУ, обясни, че управата на университета се опитва със собствени средства да се справи с някои от най-належащите ремонтни дейности. Включват се и студенти, докторанти, и доброволци. Обсерваторията е най-старата на Балканския полуостров и зад гърба си има 120-годишна история – подчертава доц. Овчаров и продължава:

Тя е паметник на културата още от 1976 г. Използваме я за обучение и популяризация на астрономията. Разположена е на много хубаво място в центъра на Борисовата градина, а хората са любопитни към астрономията, и ние се опитваме да удовлетворим любопитството им.

СнимкаУчениците от СМГ си спомнят, че идеята за изложбата се е родила спонтанно.

Искахме да помогнем на сградата и тъй като моят съученик Теодор притежава невероятен талант в областта на астрофотографията, решихме да съчетаем двете неща – разказва Рая Димитрова, която е ученичка от СМГ и един от организаторите на изложбата:

Много от посетителите бяха изненадани от това, че обектите, които виждат върху снимките, са реални – допълва тя. – Някои дори твърдяха, че са използвани компютърни технологии и програми. Бяха много впечатлени и повечето поискаха да притежават някоя от снимките.

СнимкаГанчо Ганчев – докторант към катера „Астрономия“, който е един от участниците в изложбата, обяснява, че астрофотографията ни показва това, което реално съществува около нас, но нямаме възможността да видим, и продължава:

Нашите очи са доста слаби детектори в сравнение с фотоапаратите и камерите, и за да успеем да видим повече детайли и информация, снимаме по-дълго и наслагваме кадър върху кадър. Понякога използваме стативи с глави, които се синхронизират с въртенето на земята, за да се избегне разсейването на обекта. За изложбата събрахме фотографии на астрономически обекти, както и на астропейзажи – такива, които съчетават нощен пейзаж с нощно небе във фона. Мисля, че много добре се получи.

СнимкаЗа препятствията и приятните изненади по пътя на астрофотографията ни разказва Теодор Алексиев – ученик от СМГ. Той е един от основните участници в изложбата и според неговите съученици притежава невероятен талант в тази област. Теодор твърди, че най-големите препятствия в този вид фотография са свързани с дългото чакане, за да се получи хубаво изображение, и пояснява:

С Ганчо сме седели по 6 часа на сняг, лед и студ, за да може да се осъществи снимката. Но има и много приятни изненади. Една от тях се случи през 2013-та, когато бях свидетел на избухването на нова звезда. Наблюдавах го през телескоп. По-късно имах възможността само с фотоапарат и обектив да заснема комета. Точно тази снимка беше част от изложбата.

Да се занимаваш с астрофотография, според Теодор е призвание, а за нас остава въпросът – какво е да видиш Млечния път над покрива на дома си и да разбереш, че винаги е бил там. Мистиците сигурно биха казали, че това е дзен усещане, скептиците – дело на компютърни технологии, а някои по-философски настроени вероятно биха се замислили върху странната връзка между ремонта на сграда и възможността да видим невидимото.

Снимките са предоставени от организаторите на изложбата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00