Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната диагностика на деца с аутизъм помага за развитието им

БНР Новини
Снимка: архив

През изминалата седмица специалисти от УМБАЛ „Александровска“ и Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ оповестиха резултати от проекта „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти”. На година в България, приблизително 300 деца биват диагностицирани с аутизъм. Разпознаването на това заболяване, в ранен етап, и насочване към лечение е основна цел на здравното министерство. Проектът се изпълняваше в два етапа, в които специалисти от Швеция трябваше да запознаят и обучат български психолози, педиатри и психиатри с два инструмента, гарантиращи много точна диагностика на аутизма. Какви проблеми и трудности са срещнали специалистите при скрининга на малките пациенти и с какво този проект ще бъде полезен за тях, разказа проф. Надя Полнарева, ръководител на експертния екип.

СнимкаТрябва да се направят усилия скринингът да стане стандартна процедура. В това отношение е работено, като има много преведени психологични инструменти, дори в рамките на този проект. Родителите все повече обръщат внимание на ранното развитие на децата, но това трябва да е приоритет и на личните лекари. Те трябва да бъдат екипирани с инструменти, даващи точни резултати, защото назначаването на такава тежка диагноза е крайно стресираща за родителите. От опита ни можем да заключим, че младите родители трябва да бъдат подкрепяни от личните лекари. Добро впечатление ни прави, че учителите в детските ясли и градини са много добре подготвени и са важен фактор в стимулирането на родителите да търсят ранна лекарска помощ.


Целият диагностичен процес при деца в аутистичния спектър е безплатен за техните родители, но той е осъществим само в системата на дадена болница. Доц. Димитър Терзиев, ръководител дневно отделение в Клиниката по детска психиатрия, обяснява каква част от лечението се поема от здравната каса и как протича то.

СнимкаРодителите трябва да осигурят редовно водене на децата по време на дневната хоспитализация. Изследванията са психологични и психиатрични, като включват поредица от наблюдения. Финансирането се поема от Министерство на здравеопазването, което плаща на болницата за преминал пациент по болничната пътека. Тази дневна болнична форма е единствената помощ, която родителите могат да не заплащат. Разбира се, ако се ползва извън болнична психиатрична диагностична помощ и допълнителна терапия – тя се заплаща.

Снимки: alexandrovska.com и clinica.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05