Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморийци празнуват деня на своя патрон с Тракийския събор „Гергьовден“

Снимка: pomorie.bg

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ в Поморие е свято място за жителите и гостите на черноморския ни град. Св. Георги е патрон на града, а дните около Гергьовден са наситени с тържествени събития.

Легенда разказва как през ХІХ век в земите на днешния манастир се заселил богат търговец – Селим бей, който създал голям чифлик. Според преданието, той страдал от тежка болест. Пророчески сън на неговия ратай Нено му подсказва мястото на извор с целебна вода, който при разкопаването открил и мраморен барелеф на свети Георги. Благодарение на лековитата вода Селим бей оздравява. Щастлив от животворното чудо, приел християнската вяра, заедно с цялото си семейство. А край аязмото (лековития извор) построил малък параклис и поставил началото на днешната света обител. В близост до манастира „Св. Георги“, в квартал „Св. Георги“,  на лятната сцена на читалище „Светлина – 1939 г.“ се провежда Тракийският събор „Гергьовден“. Създаден е по идея на Тракийското дружество в града и читалищното ръководство. Разказва Елена Мурджева – председател на Тракийското дружество в Поморие.

С много голямо удоволствие си спомням как преди 14 години Тракийското дружество пое инициативата да се направи такъв събор в Поморие. Началото беше много трудно, с плахи стъпки започнахме, защото в Поморие нямахме такава традиция. Сега с радост наблюдавам какъв голям интерес има към събитието, а броят на участниците се увеличава всяка година. Най–хубавото е, че присъстват хора, които обичат народната музика. Приятно е, че вече толкова години, на брега на морето в красивия ни град, се лее народна музика. За празника се готвим отдавна. Очакваме отново да осъмнем с народна музика на 4 май, която ще звучи през целия ден. Пъстра е програмата за Деня на Поморие, а тракийският събор „Гергьовден“ е част от нея. Досега имаме записани над 100 участници – от нашия регион и от цяла България. Регламентът изисква една от песните да е на великденска или гергьовска тематика. Приятно е да слушаш през целия ден какво богатство от такива песни и музика имаме в различните краища на страната ни. Нашият събор е почти в двора на манастира „Св. Георги“. Благодарим от сърце на управата на манастира - за подкрепата и уважението към събора от самото му създаване, както и за паричната награда, която осигурява за най-добрите участници. Съборът е възможен и благодарение на помощта на община Поморие, както и на екипа на читалище „Светлина – 1939 г..








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05