Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майски дни на дизайна и модата в Нов български университет

БНР Новини
Снимка: НБУ

С богата палитра от събития посреща месец май Нов български университет. И по-точно: с дни на артистичния дизайн и на модата. Идеята на проекта е студентите да представят своята продукция. В тези дни са включени модни ревюта и инсталации, пърформанс, изложба, дискусии, обучения, семинари, уъркшоп – съобщиха организаторите на събитието.

В началото то започна като по-семпла проява, с по-малки изяви, пръснати предимно в София – разказва проф. Борис Сергинов от Департамент „Дизайн” на НБУ. – Но постепенно възникна идеята за нещо много по-мащабно. И решихме да прибегнем към някои европейски модели като Дизайн уик или Фешън уик. Амбицията е начинанието да стане наистина международно, което не е голям проблем. Впрочем, предвидено е участие на българките Весела Станоева от Академията по дизайн в Айндховен и на дизайнера Кина Богданова, работеща в Равена. Задачата в случая е как да се сътвори българската азбука с мозаечна техника от Равена или от ръчно направена хартия.

Освен поредицата от споменатите прояви, ще има и ленд арт фестивал, който ще се състои на черноморския плаж Корал.

Местността Корал, която широката общественост познава, е място, заплашено от застрояване – посочва проф.Сергинов Практически това, което ние правим там в рамките на фестивала, е да създадем изложбено пространство от самия плаж. И това пространство да покаже красотата на мястото и как то не бива да бъде унищожавано. За трета поредна година ние правим такава изява там и успяваме да спрем апетитите към него заедно със сдружението „Да запазим Корал”, което има много по-голяма роля от нас. Ние сме малка частица от него с нашата работа и с нашите изложби на плажа, които след това пренасяме в София, но успяваме да спрем много от безобразията, които сe вършат на плажната ивица. И това е не само отношението към екологията, но и социална отговорност. Т.е.става въпрос за един социално отговорен дизайн, който може да служи не само за украса, а и да бъде един вид „оръжие”, с което потребителите му да бъдат провокирани по един или друг начин.

Инженер Татяна Георгиева е сред дългогодишните преподаватели в НБУ. Тя за втори път менажира майските дни на модата.

От миналата година се опитваме в рамките на месец да съберем всички наши събития на студентите от Бакалавърска програма „Мода”. Имаме и две магистърски програми „Мода и бизнес стратегии”, както и „Стайлинг”разказва тя. Всяка година в нашата програма ние провеждаме своеобразен майсторски клас по мода с различни дизайнери.Тази година през април имахме такъв клас. Нашите студенти работиха много усилено и накрая видяхме една цялостна колекция. Майсторският клас беше под ръководството на известната млада модна българска дизайнерка Евгения Попова. Освен че е известна на тези, които се занимават и интересуват от мода в България, тя продава своите произведения и на много места по света.

Студентските работи пък ще бъдат показани в Париж, а това за бъдещите модни дизайнери е изключително важно събитие. Впрочем, на 3 май в изисканото пространство на Vogue Vision Academy бяха открити Майските дни с колекция на студенти от магистърските и бакалавърската програма.

И още един поглед към артистичния дизайн с помощта на Николай Табаков.

Занимавам се от 7-8 години с ръчно правени лампи. Опитвам се да разработвам и утвърждавам своя собствена марка. Мисля, че досега съм успял да наложа марката „Лампите на Николай Табаков”, в България вече е доста разпознаваема. Аз съм търсил и в интернет, такива лампи не се правят никъде другаде. Знам как съм стигнал до идеята за тях, как съм пробил с тях в България и в света. Всяка година правя изложби и участвам в уъркшопи в цяла Европа. Искам да разкажа на студентите за моя път, през какви трудности съм минал, да ги вдъхновя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52