Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Родна стряха“ приобщава българчетата в Торонто към българската култура

БНР Новини
Снимка: личен архив

Помните ли как в детството си нетърпеливо подавахте книжката, за да ви почетат приказки за далечни страни с чудновати истории, чрез които опознавахте света? За възпитаниците на Жени Попова такава далечна страна отвъд безчет планини, морета, та дори и океан, е България, където препуска на рогатия си кон юнакът със звезда на челото, а уж глуповатият селянин Петър с хитрост се измъква от всякакви заплетени ситуации. Жени живее със съпруга си в Торонто, Канада, от 10 години. Там се ражда детето й, а после на бял свят се появява и детската Академия за познание „Родна стряха“. Това е нейният принос в приобщаването на българчетата в Торонто към българската култура.




Снимка
Сега децата с вълнение се подготвят за посрещането на 24 май – Деня на българската просвета. На тържество, организирано от „Родна стряха“, те ще представят на свои връстници – румънчета, гърчета, русначета, драматизации на български народни приказки. Приказките са преведени на английски език от българските деца по специален проект – конкурс за превод на българска народна приказка, и ще бъдат издадени в книжка. Така децата не само опознават, но и популяризират богатството на българския фолклор. Дори да са с канадско гражданство, нашите деца трябва да чувстват своята принадлежност към българския род и да бъдат възпитавани в любов към България, убедена е Жени. За своята Академия за познание разказва:

Снимка

„Родна стряха“ е проект, насочен към българските дечица. Нашият учебен календар следва традиционния български календар. Целта ни е да запознаваме децата с обичаите, историята, културата и религията на нашата родина. Заниманията ни са организирани под формата на кръжоци, ателиета и куклен театър. На семинари за родители обсъждаме теми като тази как да помагаме на нашите многоезични деца в Канада да се развиват. В нашата провинция се говори английски, но много деца посещават училища с френски. Българският им е трети език. Най-силно се развива езикът на средата – английският. Следва френският, на който се обучават в училище. Наше задължение е да помогнем на родителите да поддържат българския език в семейството – обяснява Жени Попова.

Снимка
Нейната академия се ползва с популярност сред 25-хилядната българска общност в Торонто и околностите. Това оправдава огромната любов, всеотдайност и енергия, които Жени влага в своето начинание. За да присъстват, някои деца пътуват повече време, отколкото траят самите занятия. Решението за проекта не се ражда случайно:

Идеята никога не се е зараждала. Тя винаги е била вътре в мен. В България бях логопед. Завършила съм и психология. Винаги съм работила с деца. Когато дойдох тук, нямаше начин да не се занимавам с деца – това е всичко, което аз съм – твърди Жени. Мотивира я това, че:

Снимка
Тази работа учи възрастния да гледа на детето като личност и да се върне обратно в своето детство, а така също да се обърне към корените си, за да може да предаде своето познание на тези деца тук, в Канада. Те са изключително любопитни за нашата култура. Някои от тях не са стъпвали в България, заради огромните разстояния. Но те търсят връзката с родината.

Снимка
В Канада от години се отбелязва Европейският ден на езиците. Миналата година благодарение на Жени Попова и „Родна стряха“ България се включи в инициативата за първи път. Сега предстои още по-широко участие:

Тази година „Родна стряха“, освен че ще участва със собствено събитие, е поканена и в обща проява, организирана от Гьоте-институт в Торонто. В рамките на българското представяне през целия ден ще има 20-минутни обучителни сеанси по български език за канадци. Уроците ще водя аз. Разбира се, хората ще се запознаят с елементарни неща – как е на български „Здравей!“, „Как си?“. Това са игрови модели за възрастни, чрез които те ще научат интересни неща и за нашата култура. Българският език ще бъде представен наред с румънския и македонския – езиците на нашите съседи, които от години участват в това събитие. А ние ще имаме възможност да даваме уроци на канадците за първа година.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18