Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на българката през обектива на Радослав Първанов

БНР Новини

„Aз cъм Бългapĸa!” е новата изложба на фотографа Радослав Първанов. Образите на 25 млади българки в народни носии са запечатани в 30 сюжета, заснети на места c ĸyлтypнo и иcтopичecĸo знaчeниe за cтpaнaтa ни.

Идеята възникна от предложението ми за такъв тип снимки към момиче, което работи за едно родолюбиво дружество – спомня си Радослав. – Като изграждащ се творец не бях правил нещо такова и ми беше интересно да покажа историята чрез снимки. Предложих й да направим фотосесия в стария град на Пловдив, като тя бе облечена в народна носия. За един ден снимахме из цялата старинна част и снимките се приеха много добре. Тогава си казах, че трябва да направя нещо по-мащабно. Това беше през 2014 г. Мислех си да участва само това момиче, като евентуално направим снимки на различни места. С времето идеята се разви и реших да заснема повече образи, като така съставя една цялостна картина на България.

Снимка

СнимкаСнимките са направени в периода 2014-2016 г. в Цeнтpaлeн вoeнeн ĸлyб Coфия, Πepнишĸaтa ĸpeпocт, Рупите, Двopeцa в Бaлчиĸ, Πaмeтниĸa нa Cвoбoдaтa – Шипĸa, градовете Cмoлян, Tpявнa, Bpaцa и Koпpивщицa са само малка част от местата, на които са заснети.

Два сюжета фотографът посвещава на майките с техните дъщери, традициите, обичта и отношенията между тях. Две майки с техните невръстни дъщери показват красотата на балканджийското село Боженци и на Троянския балкан.

Фотографии на Радослав Първанов са публикувани в списанията National Geographic и Economist. Въпреки опита му с исторически сюжети, реализацията на проекта „Aз cъм Бългapĸa!” не минава без трудности – от намиране на модели, през костюмите и метеорологичните условия, до разрешението за снимки.

Снимка

СнимкаВремето бе един от най-важните фактори, за да стане изложбата факт. Някои от снимките в полето бяха направени при температура от петдесет градуса. Последният сюжет бе заснет на 31 декември 2016 в Етнографски музей на открито „Етър” при отрицателни стойности на термометъра. На крепостта Царевец пък работихме при много горещо време. За щастие никой не се разболя. Всичките момичета се държаха мъжки и капризите на времето не ни спряха.

Изложбата на Радослав Първанов може да се разгледа до 13 юни в столичен ресторант. Желанието на фотографа е да покаже изложбата във всички градове, където са направени снимките. Паралелно с това той планира и продължение на проекта. Ето какво разказа още:

СнимкаТова е една от мечтите ми, свързана с популяризирането на вече готовия продукт. Амбицията ми е да покажа, че на всяко едно място, на което съм снимал, е родено младо момиче, което обича родния си край и иска да го покаже на цяла България и чужбина. Отначало, когато исках разрешение за снимане, хората бяха малко скептично настроени, но след като видяха резултата, мога да се похваля, че изложбата е желана навсякъде. Имам амбицията да направя снимки на нови места и да покажа изложбата извън България.

Снимки: Радослав Първанов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15