Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с разделението на властите четвърт век след демократичните промени в България

БНР Новини
Конфликтът между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов, въпреки опитите да се представи като сблъсък на лична основа, всъщност показва много по-дълбоки проблеми не само в съдебната система, но и в разделението на властите в държавата.
Снимка: БГНЕС

Една оспорвана среща на главния прокурор с изтъкнат бизнесмен от газовия бранш, проведена с посредничество на друг бизнесмен, който е активно замесен в политическия живот, тресе България вече втори месец. Напоследък споровете около казуса излязоха от сферата на конкретните обстоятелства, за да навлязат в сложните дебри на разделението на властите. Конституцията предполага строго разпределение на функциите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт между съответните им институции, но явно в момента такова няма, ако съдим по ескалиращото напрежение между тях и вътре в тях.

През почивните дни пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров призова ясно да се регламентира с какви хора и как може да се среща не само той, но и всички представители на изпълнителната и законодателната власт. Освен това Цацаров отстоя, че не само главният прокурор, но и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд трябва да са обект на някакъв механизъм на контрол. Според главния прокурор обаче, този механизъм може да бъде въведен не с промени в конституцията, както желае председателят на Висшия касационен съд, а само с допълнения към Закона за съдебната власт и Наказателния кодекс.

Изявленията на главният прокурор фактически оспорват компетентността на някои действия на ръководителя на Касационния съд, която институция е упълномощена да се произнася по конституционността на държавните актове. Допустимостта на действията на Лозан Панов преди дни оспори и президентът Румен Радев, като отказа да удовлетвори призива му да сформира специална комисия, която да се произнесе за допустимостта на оспорваната среща на главния прокурор с двама бизнесмени. Коментирайки поведението на председателя на Върховния касационен съд, Румен Радев заяви, че президентската институция не може да е заложник на лични интриги в съдебната система и призова нейните представители да се въздържат от политически коментари, а ако искат да бъдат политици, да напуснат съдебната система.

Неотзивчив към претенциите на председателя на Върховния касационен съд се показа и премиер Бойко Борисов. Той се съгласи да го изслуша на специална среща, но в присъствие на вицепремиера, отговарящ за съдебната реформа – Екатерина Захариева, и на правосъдния министър Цецка Цачева. След срещата Борисов не направи изявление, Цачева изрази несъгласие с оценката на Панов, че досегашните промени в съдебната система са „мимикрия на реформа“, а Захариева го призова да бъде по-конкретен.

От някои изявления на председателя на Касационния съд може да се съди, че недоволството му няма да спре дотук, и независимо от досегашните си несполуки ще занимае с аргументите си и парламентарно представените сили. Въпросите, свързани с разделението на властите, са твърде сложни за обикновения българин и той едва ли разбира в дълбочина скандалния дебат. Фактът обаче, че този дебат се води на толкова високо равнище вече толкова време без определен резултат, го кара да следи нещата с високо внимание и любопитство. Вероятно и с известно раздразнение от това, че за вече повече от четвърт век след демократичните промени, в разделението на властите на България продължава да има проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

България е домакин на последния етап от регатата TID 2024

Във Видин посрещнаха участниците в 67-та международна туристическа регата TID 2024 (Tour International Danubien - TID) 2024. Над 130 участници от 10 държави акостираха на дунавския бряг при крепостта Баба Вида. Видин е втората спирка на регатата в..

публикувано на 14.08.24 в 09:14