Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското розово масло пази първото си място на световния пазар

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В края на май започва розоберът, а с него и традиционните фестивали на розата. В България за производството на розово масло промишлено се отглежда Казанлъшката маслодайна роза, наследница на дамаската роза (Rosa damascena). Първите документирани сведения за отглеждането й на днешните български територии датират от началото на XVIIIвек. Още преди Освобождението нейното отглеждане се е разпростирало приблизително на 10 000 дка, като най-добри за целта се оказват условията в известната днес Розова долина – с леките песъчливи канелено-горски почви, които не задържат вода, и с благоприятния климат с мека зима със средна годишна температура 10,6°C. В началото на XIX век прави първите си стъпки търговията с българското розово масло – за Одрин, Париж, Дрезден, Виена, Лондон...

Днес най-разпространените сортове казанлъшка маслодайна роза са създадените в Института по розата и етеричномаслените култури в гр. Казанлък „Искра“, „Свежен“, „Елейна“ и „Янина“, разказва неговият директор доц. Ганка Баева. Тези сортове се отличават по своята продуктивност на цвят, от който се извлича маслото, устойчивост на измръзване и съдържание на етерично масло. Така например сортът „Елейна” има нисък процент на измръзване при температура дори до 30 градуса под нулата.

Снимка

Друг сорт е „Бяла роза“, която се използва основно в производството на най-скъпите парфюми в света. Рандеманът при нея е много по-висок, отколкото при другите сортове, обяснява доц. Баева.

Сред постиженията на Института е разработената там технология за размножаване на казанлъшката роза чрез вкореняване на зелени резници в култивационни съоръжения. От всеки вкоренен резник се образува ново растение, което запазва качествата на майчиното. Това е основният метод за получаването на генетично еднороден материал за запазване на сортовия състав на маслодайната роза. Предимствата на този метод са, че при него има висок размножителен коефициент и съкратен срок на производство – за около 4 месеца се развиват растения, годни за насаждения. Според доц. Баева:

В страната понастоящем има приблизително около 37-38 хиляди декара розови насаждения. Тенденцията е те да се увеличават през следващите години. Основен проблем, с който се сблъсква отрасълът, е недостигът на розоберачи.

През 2016 г. са събрани около 17 хиляди тона розов цвят при среден добив 450 килограма на декар. Какъв е обаче пазарният дял на българското розово масло в света?

СнимкаБългария е на първо място по производство на висококачествено розово масло – категорична е доц. Ганка Баева. – Българското розово масло съдържа над 200 000 съставки, което го прави подходящо за парфюмерията. За да се получи висококачествено розово масло, освен сортовете, създадени от нас, е важен и неповторимият климат в Розовата долина, изключително благоприятен за отглеждането на маслодайна роза. Най-много масло изнасяме във Франция за производството на парфюмерия, и в Германия, където то се използва във фармацията, например за производството на лекарства срещу алергия. Българското розово масло има успешна реализация също така на японския пазар. В чужбина се изнася общо около 95% от произведеното масло.

Международната цена на благовонната течност е между 5-6 хиляди евро за килограм. За производството на 1 кг розово масло е необходим тон розов цвят, а при неблагоприятни климатични условия необходимото количество цвят може да достигне 3-4 тона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17