Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите съвременни български книги тръгват на национално турне

БНР Новини

Достатъчно е да те намери една-единствена книга, за да преобърне целия ти свят. С мисията да приближи българските книги до младите читатели, цяло лято в страната ни ще обикаля книжарница на колела.

Илиян Любомиров, известен с артистичното си име Августин Господинов, е способен да събере на едно място 500 души, за да слушат стиховете му. И тъй като почитателите му са предимно млади хора, поетът ще използва славата си да им открие най-стойностните български книги. В микробус с артистична външност - благодарение на графитите на Насимо, из горещите пътища той ще пренася “Думи на 4 гуми”.


Каузите зад подвижната книжарница са няколко – първо, имам сериозното желание да разбия клишето, че младите хора не четат – казва Илиян Любомиров. – Второ, много ми се иска българската литература да се прочува повече с добрите примери и образци, отколкото със скандалите и личностните вражди между писатели и поети. И още нещо – бюджетите на библиотеките и читалищата за нова литература са прекалено малки, затова навсякъде, където отидем, 20 процента от цената на всяка продадена книга ще подаряваме за попълването на фондовете на тези книжни храмове. За мен е важно да се изграждат широки общности в българската литература и в българското изкуство, както и да приучваме обществото да чества своите живи артисти, докато все още са сред нас.

Снимка

Илиян Любомиров иска да обиколи 50 града с хипарската си, по думите му, книжарница. Акцентът ще бъде върху малките населени места, където изкуството и културата не достигат и хората са жадни за подобни срещи, обяснява той. Още повече, че с него ще пътуват някои от най-добрите български поети и писатели, за да представят лично своите творби. Първата от тези артистични срещи мина символично по вода – в столицата в Деня на българската просвета и култура.

Наистина графоманията се шири навред и само през миналата година са издадени над 2000 български книги – признава Илиян Любомиров. – Но на фона на това многообразие наистина имаме съвременна българска литература на световно ниво, която не бива да остава незабелязана. Затова заедно с десетина от най-големите издателства направихме селекция от около 300 заглавия поезия и проза. Половината от тях съм чел и мога да препоръчам лично.

Като романите “Камбаната” и “432 херца” на Недялко Славов, но също творчеството на Божана Апостолова и на Милен Русков, на поетите от младото поколение Иван Ланджев, Димана Йорданова, Константин Трендафилов, Ирена Иванова, Димитър Ганев, Георги Гаврилов.

Вярвам, че ако говориш на езика на младите, ако си отворен за комуникация и представяш книгите си адекватно, ще бъдеш четен и хората ще се вълнуват от това, което правиш – убеден е Илиян Любомиров и дава за пример младите поети, които пълнят залите. – Не е достатъчно да напишеш книга и да очакваш, кацнал на върха на своето его, хората да те почитат. Ние нямаме литературни агенти, все още маркетингът в литературата е подценяван, защото се шири мнението, че ако една книга се продава, то тя не струва, а това е абсолютен нон сенс. Аз обаче изхождам от собствените си наблюдения и опит и вярвам, че енергията между автор и читател може да бъде заразна.

Дори и от телевизионния екран. Затова, когато свърши лятното турне с най-добрите български книги, Илиян Любомиров ще последва новата си мечта – да пренесе разговора за качествената литература в авторско ТВ предаване. А дотогава ще разчита на ефекта на пеперудата – ако самият той успее през лятото да въодушеви за българските книги, макар и само петима души, а те, от своя страна, още петима и така до безкрай, страната ни постепенно ще изчезне от класациите, които ни нареждат сред най-нечетящите в Европа и все повече хора ще посягат към книжните рафтове – някои за първи път.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10