Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Meadows in the Mountains: В търсене на перфектната атмосфера

БНР Новини

Полковник Серафимово е типично родопско село – омагьосва с красотата си всеки посетител, спокойно е, с прекрасна природа и неповторим въздух. Но е и сравнително обезлюдено, заради  характерните за района демографски процеси, трудния живот в планината, липсата на възможности за препитание. Непосредствено преди промените в него са живеели 2300 души, които след 1989 година са населили 2 квартала в Пловдив и един в Кърджали. Много са поели към София или чужбина. Постепенно през годините, докато местните търсят реализация извън Полковник Серафимово, все повече български интелектуалци и чужденци го избират за място, където да прекарват ваканциите си.

Снимка

Днес най-голямото събитие там е фестивалът Meadows in the Mountains (Ливади в планините). По думите на единия от основателите му – Бенджамин Сас, нещата, с които привличат толкова много хора, са неповторимата атмосфера на мястото, усещането за интимност, разнообразието, културата и идеята, че си част от една общност.

Снимка

Meadows in the Mountains започва като една обикновена сбирка на приятели. Организаторите му са синове на английски пенсионери, които са избрали да живеят в България. Двамата братя са впечатлени от невероятните гледки, които предлага Родопа планина и канят тук около петдесетина техни приятели от Лондон. В момента подготвяме седмото издание на фестивала и очакваме около 1600 души – разказва Влади Ванков, който в началото е бил доброволец, а впоследствие става част от основния екип  на Meadows in the Mountains.

Снимка

Все още събитието е по-популярно сред меломаните в чужбина, но вече не са малко и българските му посетители, за които билетите са на значително по-ниска цена.

Снимка

Тази година решихме да обявим участващите групи в последния момент, защото през последните две години се получава така, че много артисти, дори от висок ранг, сами ни предлагат своето участие. Бих издал само едно от големите имена – това е
Yussef Kamaal Trioс проекта им United Vibrations. Влади Ванков обясни още, че освен приятна музика, фестивалът предлага различни холистични практики, медитации, йога, семинари и дискусии, различни терапии с аромати, билки и чайове – твърде нетрадиционни и любопитни. И тъй като интересът към събитието расте бързо, настаняването на гостите се оказва едно предизвикателство, с което засега организаторите успешно се справят.

Снимка

Ние сме си поставили една рамка от 2000 човека, която не искаме да преминаваме, за да не натоварим прекалено мястото. Отначало къщите в селото бяха достатъчни за настаняването на всички. В последните 2-3 години подготвяме 3 лагера, в които има палатки за по 600 души, двуместни палатки и места за хора със собствено къмпинг оборудване.

Снимка

Влади Ванков особено се радва на промяната в село Полковник Серафимово в резултат на ежегодно организирания фестивал. Все повече са поддържаните и чисти ремонтирани къщи, които предлагат нощувки. Все повече са и туристите, които избират да се насладят на невероятния дух на това място. И както пише един английски сайт, който тази година горещо препоръчва Meadows in the Mountains като един от малко известните фестивали, които задължително трябва да бъдат посетени, интимността на мястото е ключът към уникалната атмосфера, която се запазва въпреки нарастващия интерес. И може би това е магнитът, който привлича всички тези хора в иначе обикновеното и типично Полковник Серафимово.

Снимка

9, 10 и 11 юни са дните, в които селото отново ще пулсира в ритъма на Meadows in the Mountains, а след фестивала то ще е готово да посрещне всички участници и техните приятели, които почти задължително се връщат там – най-често като туристи, усетили магията му и готови да я преживеят отново.

Снимки: архив на фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41