Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три знакови дами на българската живопис представени в галерия „Арте”

БНР Новини

До 14 юни в столичната галерия „Арте” могат да се видят творби на три от големите дами в българската живопис. Това са Олга Вълнарова, Елза Гоева и Мария Столарова. Изложбата е първа част от поредица, която представя творчеството на талантливи художнички, оставили запомняща се следа в нашето изкуство. Творбите в експозицията – пейзажи и натюрморти, са рисувани от средата на ХХ век до наши дни. Както отбелязва за Радио България изкуствоведът проф. Чавдар Попов, става дума за прочути имена, макар и различни по темперамент, по стилистика, по тематични и сюжетни предпочитания. И още: Събирането на трите художнички на едно място е до известна степен условно, тъй като това, което ги свързва, е принадлежността към приблизително едно и също поколение. А и трите са изцяло отдадени единствено и само на живописта. И, разбира се, на високото художествено ниво. Оттам нататък започват различията.

Снимка

Олга Вълнарова е представена с една много изискана колекция от няколко творби
картини от последните й години, с много сложни, поетични инвенции, които са почти на границата на фигуративното и абстрактното, с едни интонации, които отиват отвъд видимостта, отвъд фигуративността, с много сложни живописни опуси. Изключителни творби.

Снимка

Елза Гоева, която е единствената жива участничка от трите, всъщност показва последните свои произведения. Тя е много изискан живописец, който в тоналните преходи търси изразителност в една осезаема фактура, но много фина като стилистика, с условни композиции.

Снимка

И, разбира се, Мария Столарова е представена с известните си натюрморти. Те черпят вдъхновение от възрожденските алафранги. Работите й са симетрично построени, изградени според една доста минималистична естетика, заедно с това също с много високо качество.

Според проф.Чавдар Попов изложбата е истинска наслада за всички, които ценят най-съкровеното в живописта. А като че ли в нашето време, изпълнено с множество предизвикателства, с огромна визуална информация, която трудно можем да смелим, се объркваме.

Все пак, подобни изложби за мен са лично като един духовен и пластичен оазис, чист кислород. Една спирка, където човек може наистина да отдъхне и да се съсредоточи в себе си и картините, да получи истинско удоволствие от общуването с една прекрасна живопис.

Доколко трите талантливи дами се вписват в художествените търсения на своето време, а и на нашето?

Смятам, че автентичното изкуство е винаги актуално. Независимо от индивидуалните особености на всяка една от тези художнички, аз съм сигурен, че те са еднакво актуални и вчера, и днес. Сигурен съм, че ще бъдат също толкова актуални и утре.

И още: според проф. Попов тази изложба е добър повод за всички, които искат отново да се върнат към автентичните стойности на чистата живопис. Защото това рядко се случва напоследък. Имаше наскоро една прекрасна изложба на Вера Недкова в Националната галерия, също изключителна художничка. Такива експозиции са важни и имат своето място в художествения живот, защото ни напомнят, независимо от всичко, че истинският талант съществува. Макар и рядко, ние можем да го видим, да се докоснем до него. И това винаги носи положителни емоции – обобщава Чавдар Попов.

Снимките са предоставени от галерия „Арте”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15