Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ тази година е с рекорден брой участници

БНР Новини
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Днес в Балчик се открива ежегодният фестивал „Черноморски звуци“. Домакин е смесеният хор в града, който носи същото име. По традиция в рамките на събитието се провеждат хорови работилници. Тази година хористите ще се занимават под ръководството на Георги Андреев (главен диригент на НФА „Филип Кутев“), Михаил Делчев (диригент на няколко формации в Дания) и др.

Във времето четири произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери в Балчик. Изпълнени са от фестивални хорове, съставени от български и чуждестранни участници. Това са „Гальовна песен“ от Ташо Барулов; „Агни Парфене“(„Владичице, пречиста“) и „Богородице, дево, радуйся“ от Георги Андреев и „Laudate Dominum“ от Амброж Чопи. Специално за работата си с чуждестранните хорове тази година Георги Андреев ще адаптира някои от най-красивите песни в репертоара на „Филип Кутев“.



Фестивалът се радва на изключителна подкрепа и сътрудничество от общината в града, както и на своите партньори – Министерство на културата, Държавен културен институт „Културен център „Двореца“, Университетска ботаническа градина – Балчик, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз и много други. Конкурсната част на фестивала тази година бележи най-голям брой участници, както и сериозен награден фонд от 2500 евро. Очакваме оспорвана битка в конкурсната програма, заради високото изпълнителско ниво на съставите. За първи път организационния комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории – споделя артистичният директор Валентина Георгиева. Сред участниците са хорове от България, Македония, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия, Естония и Русия.



Извън конкурсната програма специалните гости ще изнесат самостоятелни концерти. Това са Женски хор „Перуника“ от Стокхолм, Швеция и Акапелна група „Спектрум“ – гр. София.

Фестивалните събития – от откриването на 7 юни до финалния концерт на 10 юни, се предават на живо в интернет.
Щастливи сме, че концепцията ни се оказа вярна, че фестивалът в действителност строи мостове между нации и култури, че благодарение на организацията на Сдружение „Музикален свят-Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в Балчик идват хора от цяла Европа, които се влюбват в красивия ни град и се връщат отново – казва още Валентина Георгиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25