Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ветеро по европско дуа от Шопско“ – „Шопски празници“ в Елин Пелин

БНР Новини
Снимка: elinpelin.org

Шопите се славят като весели и жизнерадостни хора. Имат своя философия за живота, свои нрави, обичаи, бит, култура, неповторимо чувство за хумор и себеирония, които ревностно пазят от „време оно“. Те населяват района около София, наричан Шоплук или Шопска фолклорна област.

Големият български писател Елин Пелин, също шоп и патрон на града, който носи неговото име, ги е оценил точно с думите: Най-веселите хора на света са шопите, защото това им е в природата – да се веселят, да се смеят на слабостите си, да бъдат мъдреци. Известни са още със своето остроумие, упоритост, наречена още „шопски инат“, но и с усета за хубост, чудесно отразена в песните, танците, хората, носиите…

Снимка
От 48 години в гр. Елин Пелин организират „Шопски празник“, който продължава цяла седмица. Започва на празника „Свети Дух“, а всеки ден има тематична насоченост, свързана с духовната и материална култура на шопите. Програмата му е пъстра и е съобразена с всякакъв вкус и предпочитание. Ако посетите събитието в гр. Елин Пелин, ще се убедите в мъдрата приказка на шопа: „Ние не се фалимо. Нашто се види. Оно сам се фали“.

Снимка
Покана отправя и г-жа Рени Николова от организационния екип и дългогодишна водеща на шопските празници в годините:




За поредна година, т.е. 48 години „Шопският празник“ е традиция, която присъства не само в нашия културен календар, но и в социалния ни живот. Тази традиция е емблема на града и ни задължава да бъдем нейни достойни пазители и продължители. Води началото си 1970 г. по идея на Благой Стратев и тогавашния кмет Стоян Кирилов. В тези дни празнуват не само шопите, а се стремим да приобщим много гости, дори и извън пределите на България. Съдържанието е свързано с традиционните песни, танци, хумор от Шопско. Тази година е под надслов: „Възход на традицията“ и се провежда от 5 до 11 юни. Очакваме гости от различни области на България. Ще разходим шопа из Родопа, из дебрите на Пирин и ще го пренесем в китна Тракия. Всички празнични дни са изпълнени със събития, като целта ни е всеки гражданин и наш гост да се докосне до различните жанрове на изкуствата: местни песни, танци, живопис, литература, приложни изкуства. Не сме забравили и любителите на спорта, кулинарията, българските носии и на домашните любимци. В съботния ден ще дефилират с български носии красиви момичета, които ще се състезават за титлата за най-красивата шопкиня.

Снимка
Шопите сме отворени към света. Град Елин Пелин е побратимен с град Лесковац, Сърбия. Ще имаме гости и от Румъния. Очакваме програмите на ансамблите: „Пирин“, „Тракия“, формация „Тъпани и гайди“, Николай Славеев, Ана Мария и формация „Български ритми“. За младите са предвидени концерти на Дара, на „Дийп зоун проджект“. Ще се изявят и местните фолклорни състави към читалището в града, шопският ансамбъл – гордостта  на града ни, духовият оркестър „Стефан Стефанов“, мажоретни състави,  също и ансамбли от София и Кюстендил и др. Каня всеки, според собствения си интерес и желание, да посети „Шопския празник“ 2017 г. в град Елин Пелин.









Снимки: Община Елин Пелин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05