Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдействието на София за „нормализиране” на отношенията ЕС-Турция – мисия трудна!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На среща в Берлин с федералния канцлер Ангела Меркел миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща да направи опит за „нормализиране“ на отношенията на ЕС с Турция като прибегне до добрите си връзки с управляващите в тази страна. Вчера Борисов направи посещение в Анкара, което далеч надхвърляше двустранните очаквания. Не само заради обещаното в Берлин, но и поради самия факт, че много скоро, в началото на 2018 г., България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Разговорите на Борисов с премиера Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган потвърдиха, че той наистина е добре приет в южната съседка. Йълдъръм изтъкна, че „добре знае личния принос на Борисов за желанието за асоцииране на Турция в ЕС” и оценява факта, че за разлика от други европейски държави, по отношение на опита за преврат и на референдума в Турция, България е имала адекватни реакции. От своя страна,президентът Ердоган отдели за разговори с българския премиер близо три часа. Но както самият Борисов допускаше още преди визитата, това благоразположение само по себе си е недостатъчно за реализиране на добрите намеренията за нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел.

И наистина, Турция формулира трудни за задоволяване претенции. Премиерът Йълдъръм настоя по време на българското ротационно председателство в първата половина на следващата година визовият режим на ЕС спрямо Турция да бъде отменен, както и да се постигне солиден напредък в преговорите за присъединяването на Анкара към съюза. Борисов, който е напълно наясно с нагласите в ЕС към момента, коментира, че не може да обещае членство на Турция в ЕС и подчерта, че в това отношение всичко зависи от самата Анкара. Но Борисов изрази и оптимизъм, че предвид общата принадлежност към южния фланг на НАТО, големите взаимни изгоди и митническите споразумения, нормализирането на отношенията е възможно и не само той, а и много негови колеги в Европа мислят по този начин. Според Борисов, сега най-важно е ЕС и Турция да се „върнат към добрия тон и толерантността”.

Сдържаността на българския премиер по отношение на претенциите на Анкара не хвърли сянка върху двустранните отношения. Потвърждение за това е обстоятелството, че с президента Ердоган той се договори, ако Турция и ЕС не сключат споразумение за реадмисия на незаконни мигранти, България и Турция да подпишат такъв документ на двустранна основа. Макар само двустранен, такъв документ би благоприятствал и целия ЕС, защото България е негова външна граница по най-проблематичното направление на миграционния натиск към Западна Европа през Турция.

Преди седмица коментирахме, че разговорите на Борисов в Париж и Берлин са дали окуражаващи послания към третото му правителство в началото на неговия мандат. Същото може да кажем сега и по отношение на визитата му в Анкара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00