Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денис Дурал: За мен пчелите са една „жива история”

БНР Новини

Тази година с грамота за най-предприемчив проект в Националния конкурс за Европейска награда за млади фермери беше удостоен 33 годишният Денис Дурал от силистренското село Брадвари. Със 120-те си кошера, с които развива биопчеларство и двата декара земя, на която отглежда шафран, той успя да изпревари много фермери с по-големи и мащабни стопанства.

Намираме го в пчелина му, насред акациевата гора на родното му село, да вади мед. След събрания акациев и липов мед, сега е ред на слънчогледовия.  Не скрива задоволството си, особено след миналогодишната, лоша за българските пчелари, реколта.

Защо се насочихте към биопчеларството?

Снимка

Според мен това е бъдещето
– отговоря Денис и пояснява. – За мен не съществуваше друга дилема. Ако ще е пчеларство, то трябва да е био. Същото се отнася и до шафрановия минзухар, който произвеждам. Той също е био, луковиците притежават френски сертификат. Получения шафран продавам на френския си доставчик. Като човек, който разбира от сортове, предпочитам винаги органичните храни. Оттам дойде и желанието ми за развиване на биопчеларство и биопроизводство.

СнимкаМладият добруджанец обикаля широкия свят, работи дълго време в Англия и Германия, опитва късмета си в различни области, но носталгията го връща в родното Брадвари. От 2014 година се занимава с биопчеларство, а от 2015 година с производство на шафран.

На въпроса как и къде продава произведения мед, Денис Дурал отговаря:

До миналата година не притежавах сертификат за производство на органичен мед. Сега произведеният от мен пчелен мед получи одобрение в Англия. Благодарение на това признание, вече имам подписани договори с големи европейски фирми за продажба на биологичния мед на европейските пазари.

Денис Дурал е агроинженер по професия, но откъде идва любовта му към пчелите? Отворът на този въпрос няма как да не ни изненада:

Аз много обичам историята. Когато се съберем с приятелите, си говорим за история, обсъждаме, спорим и анализираме. А за мен пчелите са една „жива история” – начинът на живот и работата  им. Целият живот в един кошер се върти и се гради около пчелата майка или т. нар. пчела кралица. Ето защо те ме изумяват с цялата организация на пчелното семейство, а аз не спирам да ги изучавам. За мен пчелите са чудо.

Затова хората, които искат да се занимават с пчеларство само заради парите и лесните доходи, според Денис Дурал, няма как да успеят, без да вложат и нещо от себе си:

В основата на пчеларството трябва да стои любовта към пчелите. Чак след това може да се мисли за пари. Ако се захващате с пчеларство с мисълта, че тук има пари, и то лесни пари, то тази работа няма как да продължи.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25