Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Киселчово – домът, в който истински живееш

БНР Новини

Животът е това, което се случва, докато кроим планове за бъдещето. Когато го осъзнаем, ще започнем да живеем истински, а не просто да съществуваме. Ежедневието ни ще се промени, ще научим нещо ново за себе си и ще избягаме от еднообразието. Именно то кара един гражданин на света да загърби уредения живот и блясъка на Москва и Париж и да избере спокойствието и великолепната природа на едно родопско село. Ще ви срещнем с писателката Мона Чобан и нейния разказ за живота в село Киселчово.

Снимка
Село Киселчово е едно много малко селце с 14 местни жители и 32 къщи на 1200 метра надморска височина. Наоколо е или много зелено, или много бяло в зависимост от сезона. Изключително тихо и спокойно е и това е, което ме очарова на пръв поглед. Като започнах ремонти на къщи, давайки много от себе си, то се превърна в част от мен. Пленява ме фактът, че мога да правя някакви неща, които са интересни и много приятни за мен.

СнимкаПреди 7 години, озовавайки се случайно в селото, Мона се влюбва в него и купува няколко къщи, които успява да реставрира, с помощта на 60 души, които дори не са строители. Желаещи да помогнат и да се научат на нещо ново има винаги – казва тя. Къщите са възстановени в автентичния им вид и са оживели отново, пълни с антикварни мебели, купени от Париж. Едната тя превръща в свой дом, а другата в арт център „Артел 13“, където се провеждат пленери и работилници за различни занаяти.

Снимка

Това е едно място, на което човек може да дойде, да усети селото и тишината, и по време на ателиетата да научи нещо. Това, което други хора знаят и са готови да ни го предадат. Освен кулинарните ни ателиета, имаме и такива за занаяти. Правим плъсти и сапун. Програмата е различна всяка година и се опитвам да е интересна, без да се повтаряме. Идеята за живота в Киселчово е, човек да няма някакви ограничения, а да може да случва онова, което му хрумва в момента.

Плъстите представляват нетъкана вълна, от която се правят килими и дори брошки. Българите са ги използвали за седла на коне, както и за подслон, тъй като са влаго и топлоустойчиви. Основната суровина е овчата вълна, която се сплъстява чрез пране. Обикновено то се прави в края на лятото, когато е горещо, за да може тя да изсъхне.

Снимка
Възраждането и опазването на село Киселчово Мона е приела за своя мисия, тъй като там тя е вложила част от себе си. С нейна помощ, няколко семейства са открили своя рай в родопското село и също за закупили имоти там. В селото няма мобилни телефони, а храна може да се купи в Смолян, тъй като няма и магазин. При желание, може да участвате в приготвянето на хляб, кисело мляко, сирене и плодови сладка по рецепти на местните.

Снимка
Ако посетите някой от пленерите, въоръжете се с много търпение и готовност да станете част от едно голямо семейство, което работи и живее задружно. Това е умение, което е помагало на хората в Родопите да оцелеят векове наред. Според писателката е много важно да обърнем внимание какво наистина искаме да преживеем, докато сме живи и да последваме инстинкта си. Това, че си далеч от големия град и нямаш телевизия или някой конкретен продукт, не означава, че всичко е загубено. Животът на село те кара да преосмислиш себе си и да осъзнаеш истинските ценности, да си спомниш за комуникацията извън социалните мрежи и да откриеш много нови приятели и емоции, които остават за цял живот.

Снимки: личен архив и artel13.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46